Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın daha fazla teşvik uygulayacağı beklentisi ve ABD'den gelen büyüme sinyallerinin etkisiyle yatırımcıların yüksek getirili varlık arayışına girmesinin sonucunda yen, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında bu hafta geri adım attı.

ABD'de bugün açıklanacak olan ve artış kaydetmesi beklenen sanayi üretimi ve Tüketici Güveni verilerinin öncesinde dolar, euro karşısında 5. gününde de değerlenmeye hazırlanıyor. Güney Kore wonu, yabancı yatırımcılarının net alım yapmalarının etkisiyle 3 günden bu yana ilk kez değer kazandı.

Japonya Merkez Bankası'nın iki toplantıda da ekonomiyi desteklemek ve yeni zayıflatmaya yönelik yeni adım attığını hatırlatan Westpac Banking Corp.'un kıdemli Döviz stratejistlerinden Sean Callow, bu aşamada trendin daha çok düşük yöne doğru olduğunu söyledi.

Yen, dolar karşısında dünkü kapanışından çok büyük büyük değişiklik kaydetmedi ve 83.58'den işlem gördü. Yen, dün dolar karşısında 84.18 düzeyinden 13 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini kaydetmişti. Bu hafta yüzde 1.3 değer kaybeden yen, 6. haftasını da düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor. Yen, euro karşısında da 9 Mart'tan bu yana yüzde 1 değer kaybederek 109.34'ten işlem görüyor. Geçtiğimiz haftayı euro karşısında 1.3123 seviyesinden kapamış olan dolar, dünkü 1.3080 düzeyinden bugün 1.3084'e geriledi.

BOJ, 14 Şubat'taki toplantısında beklenmedik şekilde varlık alım programını 10 trilyon yen genişleterek yüzde 1'lik enflasyon hedefi belirledi. Yetkililerden biri bankanın yüzde 2 enflasyon hedeflemesi gerektiğini söyledi.

BOJ 13 Mart'taki toplantısında ise uzun vadeli büyümeyi desteklemek üzere kredilerini genişletti. Aynı gün Fed, ABD'nin büyüme görünümünü yükselterek, işsizliğin kademeli olarak düşeceğini söyledi.

Dolar bu hafta ABD ekonomisindeki ilerlemelerin 3. tur tahvil alım programı ihtimalini azaltmasının etkisiyle 16 önemli para biriminin 14'ü karşısında değer kazandı.