Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in ekonomi değerlendirmesini yükseltmesi ve finansal güçlerini gözden geçirdikten sonra aralarında JP Morgan Chase&Co. gibi bazı büyük bankalara temettülerini artırma izni vermesinin ardından New York Borsası kazançlarını 5. haftasında da genişletti.

JP Morgan yüzde 8.6 değerlenerek, Standard&Poor's 500 Endeksi'ndeki finansal hisselerin yüzde 5.9 kazançla en iyi performansı göstermesine öncülük etti. Bank of America Corp. yüzde 22 primlendi. Apple Inc. yüzde 7.4 artışla, yeni jenerasyon iPad'lerini satışa sunduğu haftada hisse başı fiyatını 600 doların üzerine taşıdı. Alcoa Inc. ve General Electric Co., Fed'in ekonomik görünümün iyileştiğini ve küresel piyasalardaki sıkıntıların gevşediğini söylemesinin sonrasında yüzde 6'nın üzerinde değer kazandı.

S&P 500 Endeksi bu hafta yüzde 2.4 kazançla 1,404.17 puana çıktı ve Mayıs 2008'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Endeks bu yıl 11 haftanın 10'unda ralli yaptı. Dow Jones Endeksi de bu haftayı yüzde 2.4 artışla 13,232.62 puanla kapadı.

Bu haftaki yükselişin kalbinde olumlu ekonomik veriler olduğunu belirten Stifel Nicolaus&Co.'nun para yöneticilerinden Chad Morganlander, bankaları başarılı stres testi sonuökarunun yukarı taşıdığını söyledi.

Hisse senetleri 13 Mart'ta Fed'in ekonomik görünümün iyileştiğini, istihdam piyasasının da güçlenmeye başladığını söylemesinin ardından değer kazandı.

Bu hafta ABD'de işsizlik başvuruları son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Fed, hafta başında da ülkenin en büyük 19 bankasına uygulanan stres testlerinde 15 bankanını başarılı olduğunu açıklamıştı.