Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Borun rezervleriyle ilgili, bu madeni, nasıl mamule dönüştürebiliriz, yaygın bir şekilde nasıl kullanabiliriz projeleri yaparken borun satılması ve özelleştirilmesi söz konusu olmamıştır. Gündeme gelmemiştir'' dedi.

Çelik, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde kurulu Velutsan Çelik Konstrüksiyon İmalat ve Montaj Fabrikası'nın ek bina açılışında, Bandırma'nın il olmayı hak eden ama bugüne kadar gerçekleşmeyen bir ilçe olduğunu söyledi.

Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de beklentilere cevap vererek üzerlerine düşeni Bandırma için yapacaklarını dile getiren Çelik, ilçenin özellikle enerji alanında gelişmeye açık olduğunu ifade etti.

Bugün bir fabrikanın ek binasının açılışına geldiklerini, bu tür programlara çağrılmaktan dolayı ayrıca mutluluk duyduklarını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

''Bir yer açılıyor ise bir kişi, onlarca kişi çalışacak demektir, yüzlerce kişi çalışacak demektir. İşte bugün açılışını gerçekleştireceğimiz tesisle 190 kardeşimiz, 190 hane buradan ekmek yiyecek. Hedeflerinin 600 olduğunu öğrenmekten de büyük memnuniyet duyduğumu belirtiyorum. İnşallah bu çalışmalar devam eder ve dünyaya açılan bu müessesemiz, daha çok sayıda kardeşimizin istihdamını gerçekleştirir.''

Çelik, 9 yılda gerçekten çok önemli hizmetlere imza attıklarını belirterek, batıda, komşu ülkelerde, Orta Doğu'da ekonomik sorunlar ve iç çatışmaların yaşandığını, Türkiye'nin ise büyümesini sürdürdüğünü bildirdi.

İhracatta rekorlar kırıldığını, istihdamın arttığını, işsizliğin azaldığını ifade eden Faruk Çelik, önceden 12 ay planlama yapamayan bir ülkeden, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023'e doğru 12 yılını planlayan ülke noktasına gelindiğini söyledi.

Geçen hafta 2 milyon emekliyi ilgilendiren İntibak Yasası'nı Meclis'ten geçirdiklerini ve emeklilerin uzun yılarca beklediği sorunun çözüldüğünü dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

''Kamu çalışanlarıyla ilgi yasa, Meclis'te ve onu da inşallah en yakın zamanda çıkarmış olacağız. Mayıs ayında da masaya oturarak, toplu sözleşme çerçevesinde onların hakları neyse masada vereceğiz, demokratik bir ülkeye yakışır bir şekilde. İşçilerle ilgili sözleşmemizi kavgasız, gürültüsüz gerçekleştirdik ve toplu sözleşme çerçevesinde almaları gereken hakkı kendileriyle birlikte belirledik ve aldılar. Beklenenin 2 katı kadar asgari ücrete zam gerçekleştirdik.''

17 milyon 300 bin çalışan, 10 milyon emekli

Ülkede şu anda 17 milyon 300 bin çalışan, 10 milyon da emeklinin bulunduğuna dikkati çeken Çelik, ''Bu rakamlar olması gerektiği noktada değil. Bugün bakınız Almanya'ya, 38 milyon çalışan var, emeklisi de 3 aşağı 5 yukarı bizimle aynı. Şimdi çalışanların emeklilere oranı 4'te bir olmalı, yani 4 çalışana 1 emekli olması gerekiyor ki, o ülkede sağlıklı bir yönetim anlayışı sergilenebilsin'' dedi.

Çelik, kamu olarak özel sektörün önünü açtıklarını ve özel sektörle çok önemli hizmetler gerçekleştirdiklerini belirterek, Türkiye'nin istikrarlı bir ülke haline geldiğini, önemli mesafe katettiğini anlattı.

Türkiye'nin örnek bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, şunları kaydetti:

''Çalışanların sayısının artması gerekiyor. Artması için de müteşebbislerin sorunları neyse onları bizim çözmemiz gerekiyor. İstihdamın üzerindeki yükleri kaldıran bir Hükümet olduk. Özel sektör, bu yıl 137 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu 137 milyar dolarlık ihracat, Hükümet'in aldığı önemli karar neticesinde gerçekleşti. Bu tesisler, bu 17 milyon 300 bini yukarlara çekecek. 20 milyona, 30 milyona çekecek. Özellikle sosyal güvenlikteki aktif-pasif dengesinin sağlanması konusunda özel sektöre çok önemli görevler düşüyor. Onlar da görevlerini yerine getirme gayreti içindeler.''

''Bor'' sorusu

Konuşmaların ardından açılışını yaptığı binayı gezen Çelik, AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan'ın, bor madenlerinin özelleştirilip özelleştirilmediğine yönelik sorusu üzerine, ''Bor madeni son derece önemli bir maden ve Türkiye'de çok ciddi rezervlere sahip. Borla ilgili endüstri kuruluşu olan bir ülke. Borun rezervleriyle ilgili, bu madeni, nasıl mamule dönüştürebiliriz, yaygın bir şekilde nasıl kullanabiliriz projeleri yaparken borun satılması ve özelleştirilmesi söz konusu olmamıştır. Gündeme gelmemiştir'' dedi.

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü

Açılışın ardından Çelik, 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü dolayısıyla Bandırma Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen törene katıldı.

Çanakkale Zaferi'nin Türk tarihinde, son derece önemli günlerden biri olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

''(Çanakkale geçilmez) denilen gün... 18 Mart, 'Bu milletin bayrağıyla, namusuyla, iffetiyle oynanmaz' denilen bir gün. Aziz Türk milleti şaha kalktı ve boğazımızı sıkmaya gelenlere, Çanakkale Boğazı'nı sıkmaya gelenlere geçit vermediğimiz bir gün. Onlarla iftihar ediyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'le iftihar ediyoruz. O'nun askerleriyle iftihar ediyoruz. Şehit Seyid Onbaşı ile iftihar ediyoruz. Ve o günden bu güne vatanı, milleti için, bu aziz topraklar için şehit düşen bütün kardeşlerimizle iftihar ediyoruz. Mübarek toprakların evlatlarıyız. Şair, 'Eş hele şu dağların üstündeki karı/Ot değil onlar, dedenin saçları/Dinle şehit sesidir rüzgarı/Durma Levend asker uğurlar ola' diyor ya... Her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış, yerden biten bitkinin, ot olarak algılanmasının doğru olmadığı aziz bir vatanda yaşıyoruz. Ruhları şad olsun. Allah rahmet eylesin. Allah bu millete bir daha ne İstiklal Marşı'nı ne de vatan kurtarma mücadelesini göstersin. Milleti, milletimiz ve bayrağımız ilelebet yaşasın diyorum.''

Törene AK Parti Milletvekili Cemal Öztaylan, Balıkesir Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Kaymakam Ali Mantı, 6. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral A. Levent Taştan, Belediye Başkanı Sedat Pekel ile çok sayıda vatandaş katıldı.