Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ekonomisinden gelen toparlanma sinyalleri, Fed'in parasal genişlemeye gideceği beklentilerini azaltıyor. Ancak Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ekonominin hız kazanma belirtileri göstermesine rağmen, daha fazla ekonomik teşviğe ihtiyaç duyulduğunu savundu ve Fed'in parasal teşviğini daha da artırması gerektiğini söyledi.

Cuma günü Frankfurt'ta yaptığı bir konuşmasının metnine göre Evans, para politikasının, daha sağlam bir ekonomik büyüme için daha fazla devreye girebileceğini ve girmesinin gerektiğini söyledi. Evans, en iyimser tahmincilerin bile üretimin, potansiyel büyüme oranlarından ılımlı seviyelerde artış kaydedeceği beklentisinde olduğunu hatırlattı.

Fed'in parasal genişlemeye gitmesi konusunda en çok açıklamada bulunan üyesi Evans, merkez bankasının düşük faizleri, işsizlik oranları yüzde 7'nin altına düşene kadar sürdürmesi gerektiğini belirtti. Fed Açık Piyasa Komitesi de son toplantısında istihdam piyasasındaki ilerlemelere rağmen, ciddi aşağı yönlü risklerin varlığına dikkat çekerek, politikasını sabit tutmuştu.

Politika yapıcıların enflasyonun hemen yükselebileceği hikayesine inanmaması gerektiğini savunan Chicago Fed Başkan, bu hikayeye inanılır ve sıkı politikalara geçilirse, ABD ekonomisinin 10 yıl kaybedebileceğini söyledi.

FOMC, önceki toplantısında işsizlik oranındaki iyileşmelere dikkat çekerek, ABD ekonomisinin ılımlı büyüme kaydedeceğini öngörmüştü.