Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların yükseleceği pozisyonlarının 1999'dan bu yana en uzun süresine işaret etmesi, piyasanın, ABD'nin küresel ekonomik büyümenin motoru olma rolünü yeniden üstlendiğini düşündüğünü gösterdi.

Doların yükseleceğine yönelik vadeli pozisyonlar, düşeceğine yönelik pozisyonları 26 haftadır geride bırakıyor. Bu süre, dünyanın rezerv para biriminin 13 yıl önceki 3 yıllık rallisinden bu yana en uzun kazanç tahminine işaret ediyor.

Dolar Endeksi'nin 2009'dan bu yana kaydetmiş olduğu yüzde 2.4 oranındaki kazançların çoğunluğu Avrupa'daki borç sorunları ve küresel finansal krizdeki güvenlik arayışından kaynaklanmış olsa da, analistler bu seferki tahminlerin, korkudan kaynaklanmadığını söylüyor.

Perakende satışlardaki ve istihdamdaki kazançlar, doları zayıflatma potansiyeli olan Fed'in daha fazla parasal genişlemeye gitmesi ihtimalini azalttı.

Bunun anlık değil, daha yapısal bir gelişmenin sinyalini verdiğini belirten Singapur'daki UBS AG'nin Döviz stratejistlerinden Gareth Berry, doların etrafındaki psikolojinin değişmekte olduğunu söyleyerek, doların yükselişinin süreceği tahmininde bulundu.

G-10 ülkeleri Aralık'tan bu yana ABD ekonomisinde ilerleme bekliyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, dünyanın en büyük ekonomisinin bu yıl yüzde 2.2 büyüyeceği yönündeyken, bu oran diğer gelişmiş ekonomiler için yüzde 1.2'lerde seyrediyor.