Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Apple Inc., elindeki 97.6 milyar doların bir kısmını nakit ve yatırım olarak hissedarlarına döndürmek için temettü dağıtmayı ve 10 milyar dolarlık hisse geri alımı yapmayı planlıyor.

Cupertino, California merkezli Apple, bugün yaptığı açıklamada, 1 Temmuz'da başlayacak çeyrek dönem için yatırımcılarına hisse başına 2.65 dolarlık temettü dağıtacağını duyurdu. Şirket, ayrıca, hisse geri alımının 30 Eylül'de başlayan mali yılla birlikte başlayacağını ve üç yıl süreceğini de kaydeti.

Apple'ın elindeki yüksek miktarlı nakit, iPhone ve iPad gibi ürünlerine yönelik talebin artmasından dolayı birikti. Yatırımcılar, Apple'dan bu naktin bir kısmını temettü yoluyla dağıtmasını istedi. Şirket CEO'su Tim Cook'un, Apple'ın "bir şirketi işletmek için ihtiyaç duyduklarından daha fazlasına sahip olduklarını" ve yönetim kurulunun seçenekleri değerlendirdiğini söylemesinin ardından, piyasalarda bir açıklama yapılabileceği spekülasyonları ortaya çıkmıştı.

Apple CFO'su Peter Oppenheimer, bugünkü açıklamada, "Geleceğimize aşırı güveniyoruz ve önümüzde devasa fırsatlar görüyoruz" dedi ve "şirketin önümüzdeki üç yılda 45 milyar dolar ödemeyi planladığını sözlerine ekledi.

Şirket, Aralık ayında biten 2012 mali yılı ilk çeyreğinde 16 milyar dolarlık nakit elde etti. Sterne Agee & Leach Inc. analistlerinden Shaw Wu, Apple'ın bu yıl 75 milyar dolar nakit elde edeceği tahmininde bulundu. Morgan Stanley, JPMorgan Chase & Co. ve Mizuho Securities USA Inc. analistleri de Apple'ın temettü dağıtacağı tahmininde bulunmuştu.