Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-Çin'de konut fiyatları en kötü performansını kaydetti

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de verilerin izlendiği şehirlerde yıllık bazda neredeyse yarısında, aylık bazda ise yarısından fazlasında düşüş kaydetti. Konut fiyatları son 1 yılın en kötü performansına işaret ederek, bir yandan hükümerin piyasadaki spekülasyonu kontrol altına almaktaki başarısını gösterdi.


-Borsalar

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 artışla 10,142.95 puana çıktı. Nikkei, geçtiğimiz yıl depremin gerçekleştiği 11 Mart'taki kapanış seviyesinin yalnızca yüzde 1 uzağında seyretti.

Daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.2 kazançla 868.45 puana yükseldi. Endekste düşen ve artan hisse sayısı eşitti. Tokyo Borsası'ndaki ufak ölçekli şirketlerin göstergesi TSE Second Section Fiyat Endeksi 8. gününde de artış kaydederek, Eylül 2008'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi.

Stoxx 600 Endeksi geçtiğimiz haftaki yüzde 2.6'lık kazancın ardından Londra'da yerel saatle 16.30'da yüzde 0.1 artışla 272.07 seviyesine geldi. Almanya'dan ABD'ye açıklanan ekonomik verilerin küresel toparlanmaya işaret etmesi ile endeks, geçtiğimiz hafta temmuz ayından beri en yüksek seviyesini gördü.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin 8'i günü ekside kapattı. Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 0.5 kaybederken İngiltere'nin FTSE 100 ve Almanya'nın DAX Endeksi yüzde 0.1'er gerilediler.

S&P 500 Endeksi New York'ta yerel saatle 15.00'de yüzde 0.62 artışla 1,412.84 puan seviyesine yükselirken Dow Jones Endüstriyel Endeksi ise yüzde 0.14 primle 13,251.40 seviyesine ulaştı. Nasdaq 100 Endeksi ise yüzde 0.96 çıkışla 3,084.58 seviyesine vardı.

 

-IMF: Çin ekonomisi yumuşak iniş yapacak

Uluslararası Para Fonu Başkan Yardımcısı Zhu Min, konut fiyatlarının, büyük şehirlerin çoğunda düşerek son 1 yılın en kötü performansını kaydettiği Çin'de sert inişin önleneceğini savundu. Zhu, bugün Hong Kong'ta yaptığı konuşmasında güçlü yatırımlara dikkat çekerek, "Çin, yumuşak inişe yöneliyor" dedi.

-İran piyasa seviyesindeki Döviz işlemlerine izin verdi

İran Merkez Bankası, ülkenin nükleer programına yönelik ambargo tehdidi ve ekonomik risklerin dolar alımını artırmasıyla Ocak ayında döviz kurunu sabitlemesinin ardından, piyasa seviyesinde döviz işlemleri yapılmasına izin verdi.

Bankanın internet sitesinden yaptığı açıklamada, lisanslı takas bürolarına döviz alım-satımı yapma ve piyasanın arz ve talep mekanizması uyarınca müşterilerin ihtiyaçlarının cevaplanmasına izin verildiği belirtildi.

-Apple temettü ve geri alım planlıyor

Apple Inc., elindeki 97.6 milyar doların bir kısmını nakit ve yatırım olarak hissedarlarına döndürmek için temettü dağıtmayı ve 10 milyar dolarlık hisse geri alımı yapmayı planlıyor.

Cupertino, California merkezli Apple, bugün yaptığı açıklamada, 1 Temmuz'da başlayacak çeyrek dönem için yatırımcılarına hisse başına 2.65 dolarlık temettü dağıtacağını duyurdu. Şirket, ayrıca, hisse geri alımının 30 Eylül'de başlayan mali yılla birlikte başlayacağını ve üç yıl süreceğini de kaydeti.