Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, küresel ekonomik toparlanmadaki zararı telafi etmeye çalışarak, aşırı ısının küresel enerji piyasasını soğutmaya yönelik adımlar atıyor. Suudi Arabistan, ABD'de ihracatlarını artıracak ve üretimi artırmak üzere eski petrol yataklarını açacak.

Suudi Arabistan kabinesi Riyad, Pazartesi günü, krallığın, petrol fiyatlarını adil seviyelere döndürülmesi için ülkelerle birebir görüşeceğini ve buna yönelik hamlelerde bulunacağını açıkladı. Riyad yakın zamanlarda petrol fiyatlarını 100 dolarda tutmayı hedeflediklerini de ifade etmişti.

Resmi Suudi haber ajansına göre Kabine, yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği konusunda hemfikir.

Brent petrol, Pazartesi 16 cent düşüşle 125.65 dolardan fiyatlandı.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu'nun hamlesi, yüksek enerji fiyatlarının yaklaşan başkanlık seçimlerinin öncesinde siyasi bir sorun hâlini almasının hemen sonrasına denk geldi.

Krallık henüz petrol hamlelerini detaylandırmadı; ancak Körfez, Batılı yetkililer ve traderlar, Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz hafta süper tankerler almasının ardından ABD'ye petrol ihracatını artırdığını söylüyor.