Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in eski başkan yardımcılarından ve Princeton Üniversitesi ekonomisti Alan Blinder, vergi kesintilerinin vadesinin dolması, harcamalardaki kesintiler ve işsizlik yardımlarındaki azalmanın ABD'nin GSYH'sine pahalıya mal olacağını söyledi ve 2013'te "mali uçurum" öngördü.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Blinder, ABD Kongresi'nin, bu sorunları ele alıp, harekete geçme konusunda yeterince özveri göstermiyor ve şayet Kongre ya da Temsilciler Meclisi, vergi ve harcamalar konusunda bir şeyler yapmazsa, sonuçlar ABD ekonomisi için felaket olacak.

Bush dönemi vergi kesintilerinin, geçici istihdam vergisi imtiyazlarının ve işsizlik yardımlarının 1 Ocak 2013'te sonlanacağını belirten Blinder, bunun üzerine bir de 15 Ocak 2013'te, yarısı doğrudan Pentagon'u vuracak olan otomatik kesintilerin de uygulanmaya başlanacağını hatırlattı.

Blinder, tüm bu vergi zammı ve harcama kesintilerinin, ABD'nin GYSH'sini yüzde 3. oranında eriteceğini ve Avrupa'nın şu anki durumundan daha kötü bir hâle sokacağını söyledi.