KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Çin'in benzin ve dizel yakıt fiyatlarına son iki yılın en yüksek oranlı zammını yapmasından olumsuz etkileniyor. Asya hisse senetleri düşerken, Avutsralya doları son dört günde ilk kez değer kaybetti ve emtia grubu aşağı yönde hareket etti.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:14'te yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 gerilerken, Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 düştü. Avustralya doları yüzde 0.4 değer kaybetti. Emtia fiyatlarını içeren S&P GSCI Endeksi, buğday ve mısırın öncülüğünde yüzde 0.6 düştü. Petrol New York'ta yüzde 0.6 değer kaybederek varil başına 107.43 dolara indi.

New York Fed Başkanı William C. Dudley, dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisindeki toparlanma işaretlerinin, yükselen benzin fiyatları ve zayıf konut piyasası gibi riskleri gidermediğini söyledi. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çin'de rafineriler benzine yüzde 7 zam yaptı. Bugün açıklancak veriler, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ABD'de konut başlangıçlarının Şubat ayında arttığını ve İngiltere'de enflasyonun beşinci ay üst üste yavaşladığını gösterebilir.

Hong Kong'da Credit Suisse Group AG Asya hisse senetleri müdürü Ali Naqvi, "Çin, yani bu ülkede gerçekten bir yavaşlama mı olacağı ve bunun sert mi yoksa yumuşak bir iniş mi olacağı, büyük bir soru işareti" dedi.

Advertisement