Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Pekin Hükümeti'nin benzine zam yapması ve ülkedeki kamu şirketlerinin kârlarının, yılın ilk 2 ayında düşmesi üzerine Çin'deki hisseler değer kaybetti.

SAIC Motor Corp., Çin'deki araç satışlarının bu yıl yüzde 5 büyümeye ulaşamayabileceğinin söylenmesi üzerine, otomobil üreticilerindeki düşüşe öncülük etti. Dünyanın en büyük kuru yük gemileri operatörü China Cosco Holdings Co., benzin zammının ardından yüzde 2.1 geriledi. Shanghai Pudong Development Bank Co., Citigroup Inc.'in bankadaki tüm hisselerini satmasıyla yüzde 1.3 düştü.

Shanghai Kingsun Investment Management&Consulting Co.'nun fon yöneticilerinden Dai Ming, yüksek enerji fiyatları ve azalan kârların yatırımcıların büyüme endişelerini daha da artırdığını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.9 düşüşle 2,387.91 puana geriledi. CSI 300 Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 2,599.01 puana düştü. ABD'de en çok işlem gören Çin şirketlerinin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.2 aşağıda kapandı.

Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki 30 günlük volatilite 14.55 puanda seyrederek, Mayıs'tan bu yana en düşüğüne işaret etti. Endeksteki işlem hacmi dün 14.5 milyar hisseyle, bu yılki günlük ortalamanın yüzde 15 üzerinde gerçekleşti.

Endeks bu yıl merkez bankasının 18 Şubat'taki munzam karşılık oranları indirimini devam ettireceği spekülasyonuyla yzde 8.6 yükseldi. Şanghay Endeksi'ndeki hisseler tahmini kazançlarının 9.9 katından fiyatlandı.