Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tayland ve Tayvan da bu hafta Çin'deki yavaşlama, Avrupa'daki borç krizi konularındaki risklerin azaldığını düşünen Avustralya ve diğer birçok Asya-Pasifik ekonomisine katılarak, politika faizini sabit tutabilir.

Bloomberg anketine katılan 21 ekonomistin 19'u önceki iki ayda indirime giden Tayland'ın bu ay politika faizini yüzde 3'te sabit bırakmasını bekliyor. Ankete katılanların 10'u, Tayvan'ın da 22 Mart'taki toplantısında aynı hamleyi uygulayacağını ve faizi yüzde 1.875'te tutacağını düşünüyor. Avustralya 6 Mart'taki politika toplantısında maden yatırımlarının artması ve Avrupa'daki risklerin gevşemesiyle politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Asya'daki merkez bankalarının daha çok bekleme modunda kalmayı tercih ettiğini belirten Taipei'deli SinoPac Financial Holdings Co.'nun ekonomistlerinden Sylvia Chiu, ABD'deki ufak da olsa ilerlemelerin etkisiyle ekonomik görünümünün iyileşmesine rapmen, bu gelişmelerin Asya'daki ihracatları ne ölçüde destekleyebileceğinin henüz belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Malezya'dan Güney Kore'de, Asya'daki birçok merkez bankası, yüksek enerji maliyetlerinin enflasyon riskini artırmasıyla, parasal genişleme için alanı azaltması sonucunda bu ay faiz indirimlerinden kaçındı. Uluslararası Para Fonu Başkan Yardımcısı Zhu Min dün Çin'in yumuşak iniş yapacağını söyledi. ABD istihdam piyasasında da ilerlemeler devam ediyor.

Chiu, artan petrol fiyatları enflasyon riskini canlandırırken, Çin'den gelen talebin zayıflamasının Tayvan'ın büyümesine zarar vereceğine dikkat çekti. New York Fed Başkanı William Dudley de dün ABD ekonomisindeki ilerleme sinyallerinin benzin fiyatlarındaki yükselişten ve zayıf konut piyasasından kaynaklanan riskleri bertaraf etmediğini ifade etti.