Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'de otomobil üreticileri birliği yetkilisinin 2012 yılında oto satışlarının tahminlerin altına kalacağını açıklaması ile birlikte, bugünkü ABD konut verileri öncesi değer kaybetti ve düşüşünü ikinci güne taşıdı. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de düştü.

Bayerische Motoren Werke AG ve Daimler AG hisseleri yüzde 4.5 kayıplar yaşadı. Almanya'nın en büyük perakendecisi Metro AG, dördüncü çeyrek karının analistlerin tahminlerini yakalaması sonrası prim yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 düşerek, Londra saati ile 08:47'de 270.16 puana indi. Endeks halen, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bölge bankalarına 1 triyon euronun (1.3 trilyon dolar) para vermesinin etkisi ile yüzde 10 yukarıda. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 geriledi.

Londra'da Cheviot Asset Management ortaklarından David Miller, "Geçen hafta oldukça büyük bir hareket vardı ve bu hafta biraz dinlenmemiz şaşırtıcı değil" dedi ve "ABD'den gelen ekonomik verilerin beklenenden iyi çıktığı ve istikrarlı bir şekilde iyi olduğu ve Avrupa'dan kötü haber gelmediği git gide daha çok farkediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Gösterge endeks Stoxx 600 dün yüzde 1.2 düşüşle Londra'da yerel saatle 16.30'da  268.85 seviyesine geriledi. Endeks buna rağmen bu yıl yüzde 9.9 artıda syerediyor.

Batı Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin 15'i günü ekside kapattı. Almanya'nın DAX Endeksi ve Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 1.4 gerilerken İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi ise yüzde 1.3 düştü.