Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in merkez bankası danışmanlarından Xia Bin, faizleri serbest bırakmaya ve yuanın uluslararası para birimi olarak rolünü artırmaya hazırlanan ülkenin merkez bankasının parasal otoritede daha fazla otonomi kazanması gerektiğini savundu.

"Çin Merkez Bankası'na, bazı kısa vadeli ve belirli para politikası düzenlemeleri ve operasyonlar konusunda daha fazla yetki verilmesi gerekli" diyen Xia, karar mekanizması konusunda geliştirilebilecek çok fazla şey olduğunu söyledi.

Araştırmacı, Çin'in, merkez bankasının bağımsızlığı ve şeffaflığını artırması konusunda Dünya Bankası, Deutsche Bank AG ve UBS AG'nin ekonomistleri tarafından yapılan çağrıları da yinelemiş oldu. ABD ve Avrupa'nın aksine, Çin'de faizler Bakanlar Kurulu tarafından belirleniyor.

Dünya Bankası, geçtiğimiz ay, merkez bankasının bağımsızlığını geliştirecek ve para politikasındaki karar mekanizmanının şeffaflığı artıracak hamlelerin, yuanın, uluslararası kabul kazanma konusunda temel bir unsur olduğunu söylemişti. Çin, faizleri belirleme konusunda da piyasalara daha fazla söz hakkı tanınmasını planlıyor.

Asya Borsaları bu sabah BHP Billiton'un dün Çin'in çelik üretiminin yavaşladığını söylemesinin ardından düştü. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.2 geriledi.