KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisindeki yavaşlamaya ilişkin endişelerin etkisiyle Japon hisseleri değer kaybetti ve Nikkei 225 Endeksi 6 günden bu yana ilk kez geri adım attı.

En büyük pazarı olarak Çin'i gösteren inşaat makinaları üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 3.4 düştü. Japonya'nın en büyük emtia traderı Mitsubishi Corp., metal ve ham petrol fiyatlarındaki gevşemenin ardından yüzde 2 değer kaybetti. Elektronik üreticisi Sony Corp., Goldman Sachs Group Inc.'in şirketi satış listesine alması üzerine yüzde 4.5 geriledi. Bellek çipleri şirketi Advantest Corp., BNP Paribas SA'nın yarı iletken sektörünün kredi notunu yükseltmesi üzerine yüzde 5.8 primlendi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 10,086.49 puandan kapandı. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 858.78 puana geriledi. Hisseler bugün Avustralya hükümetinin, Çin'in yüzde 7.5 ile büyüme hedefini 2005'ten bu yana ilk kez yüzde 8'in altına çekmesinin ardından emtia satışlarında düşüş tahmininde bulunması üzerine kayıplarını genişletti.

Çin'deki ekonomik yavaşlamanın, aşırı ısınan piyasada satışa gitmek için bir tür kataliz olduğunu belirten Shinkin Asset Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Naoki Fujiwara, emtiadaki düşüşün de yavaşlamanın yansıması olduğunu söyledi.

Topix Endeksi bu yıl ABD ekonomisindeki toparlanma sinyallerinin etkisiyle geçtiğimiz yılki yüzde 19'luk düşüşünden geri sıçradı ve yüzde 18 yükseldi.

Advertisement