Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse sentleri, dünyanın en büyük ekonomisinde ikinci el konut satışlarının arttığını göstermesi beklenen veri öncesi değer kazandı. ABD endeks vadelileri yükselirken, Asya hisse senetleri geriledi.

Dünyanın en büyük giyim-kuşam perakendecisi Inditex SA, net karının analist tahminlerini aşmasının ardından yüzde 0.6 yükseldi. Brenntag AG, vergi sonrası karının yüzde 91 yükseldiğini açıklamasının etkisi ile yüzde 0.4 prim yaptı. Adidas AG, Morgan Stanley'in hisse tavsiyesini düşürmesinden sonra yüzde 1.3'lük bir kayıp yaşadı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Londra saati ile 08:01'de 269.71 puana çıktı. Haziran vadeli  Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 geriledi.

Londra'da Capital Spreads traderlarından Jonathan Sudaria, bilgilendirme notunda, "Piyasaların açılışta yukarı yönde hareket etmesi, dün inşaat izinleri verisindeki iyileşmenin ardından bugün artış göstermesi beklenen ikinci el konut satışları verisi öncesi. ABD toparlanmasının tekrar traderların bilincine yerleşiyor olmasından kaynaklanıyor olabilir" dedi.

ABD'de dün açıklanan ve gelecekteki inşaat faaliyetleri konusunda bir ön gösterge olan inşaat izinleri verisi, Ekim 2008'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, ikinci el konut satışlarının Şubat ayında son iki yılın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. Bu veri beklendiği gibi çıkarsa, ABD'de gayrımenkul piyasasında görülen istikrar işaretlerine katkıda bulunmuş olacak.

Bloomberg News'un anketine katılan 77 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, ikinci el konut satışlarının, Ocak ayındaki seviyesi olan 4.57 milyondan yüzde 0.9 artarak Şubat ayında 4.61 milyona çıkması bekleniyor. Bu, Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bu veri, Şubat ayında da artarsa, dört ay üst üste artış göstermiş olacak. Veri TSİ 16:00'da açıklanacak.