Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Borsalar

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 düşüşle 10,086.49 puandan kapandı. Daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.1 kayıpla 858.78 puana geriledi. Hisseler bugün Avustralya hükümetinin, Çin'in yüzde 7.5 ile büyüme hedefini 2005'ten bu yana ilk kez yüzde 8'in altına çekmesinin ardından emtia satışlarında düşüş tahmininde bulunması üzerine kayıplarını genişletti.

Şanghay Bileşik Endeksi'nin 30 günlük volatilitesi 14.9 puan ile 1 haftanın en düşüğünde seyretti. Endeksteki 13.6 milyar hissenin el değiştirmesiyle, işlem hacmi bu yılki günlük ortalamanın yüzde 7.9 üzerine işaret etti.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl merkez bankasının, munzam karşılık oranlarında daha fazla indirime gideceği beklentisiyle yüzde 7.7 yükseldi. Endeksteki hisseler, tahmini kârlarının 9.8 katından fiyatlanıyor.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi yüzde 0.1 düşüşle Londra'da 268.67 seviyesinden kapandı. Avrupa Merkez Bankası'nın bölge bankalarına 1 trilyon euro harcaması ve ABD ekonomik verilerinin tahminleri aşması ile gösterge endeksi bu yıl yüzde 9.9 primli seyrediyor. Euro Stoxx 50'daki hisselerin işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 5.7 üstüne çıktı.

Avrupa'nın 18 ulusal gösterge endeksinin 14'ü günü ekside kapattı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi yüzde 0.1'den az düşerken Fransa'nın CAC 40 Endeksi yüzde 0.1 kaybeti. Almanya'nın DAX Endeksi ise yüzde 0.2 yükseldi.

S&P 500 Endeksi New York'ta yerel saatle 15.04'te yüzde 0.02 artışla 1,405.79 seviyesine gelirken Dow Jones Endüstri Endeksi ise yüzde 0.19 kayıpla 13,145.20 seviyesine geriledi. Nasdaq 100 Endeksi ise yüzde 0.41 artışla 3,086.77 seviyesine ulaştı.

 

-Bernanke: Avrupa bankalarını güçlendirmeli

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Ben S. Bernanke, streslerin azalmasına karşın, Avrupa'nın bankalarını daha da güçlendirmesi gerektiğini ve finansal ve ekonomik durumun "zor kalmaya" devam ettiğini söyledi.

Bernanke, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Krizin tam çözümü, Avrupa bankacılık sisteminin daha da güçlendirilmesini gerektirecek" dedi ve ""Bölge liderleri ayrıca, sorunlu ülkelerde ekonomik büyümeyi ve rekabetçiliği de artırmalı ve dış dengesizlikleri azaltmalı" değerlendirmesinde bulundu.

 

-Kurtarma paketine Atina'dan onay çıktı

Borç krizindeki Yunanistan'ın 2. kurtarma paketi anlaşması, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda açık yapılan oylamada 213 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. 79 milletvekili ise anlaşmaya ret oyu verdi.

İkinci krediyi garantilemek ve tarihin en büyük borç silme anlaşmasını uygulayarak ülkeyi iflastan kurtarmak üzere teknokrat Başbakan Lukas Papadimos başkanlığında kurulan koalisyon hükümetini oluşturan PASOK ve Yeni Demokrasi Partisi milletvekileri anlaşmaya olumlu oy kullandı.

-ABD'de 2. el konut satışları düştü

ABD'de ikinci el konut satışları Şubat ayında beklenmedik bir şekilde düştü. Bu durum, ülkede gayrımenkul piyasasının istikrar kazanmasının zaman alacağını işaret ediyor.

İkinci el konut satışları Şubat ayında yüzde 0.9 düşerek, Ocak ayındaki seviyesi olan 4.63 milyondan 4.59 milyona geriledi. Bloomberg News'un anketine göre, bu verinin 4.61 milyon seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

-İngiltere'de vergi oranı düşürülecek

Osborne, bütçe konuşmasında, daha önce yüzde 0,7 büyüme olarak belirlenen 2012 yılı ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 0,8'e yükseltildiğini ifade ederek, diğer pek çok Avrupa ülkesinde görülen resesyona karşın İngiltere ekonomisinin bu çeyrekte büyümeye geçmesinin öngörüldüğünü vurguladı. İngiltere ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0,2 daralmıştı.

-Geithner: Avrupa'nın zayıf düşmesini istemiyoruz

Geithner, Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reformu Komitesinde bugün yapacağı konuşma metnine göre, Euro Bölgesi'ndeki borç krizini sonlandırmak için Avrupalı ortaklarının son aylarda gösterdiği çabayla kaygılarının hafiflediğini belirterek, Avrupalıların önümüzdeki dönemde ekonomik büyüme ve finansal istikrarı sağlamak için bu çabaları sürdürebileceklerine inandıklarını ifade etti.

ABD ekonomisinde toparlanmanın güç kazanmakta olduğu bu dönemde, Avrupa ekonomisinin iyi durumda olmasının ülkesinin çıkarına olduğuna işaret eden Geithner, ''Avrupa'da ekonomik büyüme yavaşladığında tüm dünyada büyümeyi etkiler'' dedi.