Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dünkü enflasyon vurgusunun ardından ilk hamlesini yaptı ve haftalık repo ihalesi açmayarak haftalık % 5.75'ten verdiği parayı bugün vermedi. Dolayısıyla toplam fonlama miktarı 44 milyar TL'den 40 milyar TL'ye geriledi.

Banka, 4 Ocak'ta piyasayı en düşük 31 milyar TL ile fonlarken, bu fonlama Mart ortasında 45 milyar TL'ye kadar çıkmıştı.

Dünkü enflasyon vurgusunun ardından Banka'nın bugün likiditeyi kısması, enflasyon beklentilerinde bozulmaya izin vermeyeceğinin net göstergesi olarak algılandı.

Bu hareketle Merkez Banka'sının 'istisnai günleri' de başlamış oldu. Daha önceki istisnai gün dönemi 10 gün sürerken, bu kez ne kadar süreceği yakından takip edilecek.

Garanti Yatırım stratejisti Tufan Cömert, Merkez'in bu hareketiyle ilgili olarak, "Hareketin ardından piyasada koridorun üst bandının aşağı geleceği beklentisinin yavaş yavaş kalmadığını söyleyebiliriz. Fonlama maliyeti de görece yükseliyor olacak. MB’nın dönem dönem piyasayla çelişkili hareket ettiğini düşünürsek, şu an koridoru indirmesinin ihtimali düşmüş olsa da bu yönde bir açık kapa bırakmakta fayda görüyoruz" dedi.

Hareketin ardından sepet kur 2.12'lerden 2.09'lara kadar gerilerken Dolar/TL de 1.8050'ye kadar düştü. Hareketin yarattığı etki kurda olumlu olsa da faizde ise satış getirmesi bekleniyor. 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9.60 bileşiğe kadar yükseldi.

Bankanın önümüzdeki hafta içerisinde haftalık repo açıp açmayacağı yakından takip edilecek.