Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin ve Euro Bölgesi'nde imalat sanayinin daralmasının ardından düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve Kasım ayından bu yana en uzun süreli düşüş dönemini geçiriyor. ABD endeks vadeli kontratları ve düşerken, Asya hisseleri değer kazandı.

Mali'de üç maden işleten Randgold Resources Ltd., Batı Afrika ülkesindeki askeri darbenin ardından yüzde 13 değer kaybetti. İsviçre'nin en büyük üçüncü sigorta şirketi Baloise Holding AG ve güneş paneli ekipmanları üreticisi Meyer Burger Technology AG, karlarının düşmesinin ardından, Zürih'teki işlemlerde yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.1 düşerek, Londra saati ile 09:22'de 265.66 puana indi ve 13 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Ancak endeks bu yıl, Avrupa Merkez Bankası'nın bölge bankalarına 1 trilyon euronun (1.3 trilyon dolar) üzerinde fon sağlaması ABD ekonomik verilerinin beklenenden iyi çıkmasının desteği ile halen yüzde 8.6 yukarıda. Haziran vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 yükseldi.

 Market Securities'in Londra ofisinden şef Avrupa stratejisti Stephane Ekolo, "İnsanlar, küresel ekonomik toparlanma düşünüldüğünde, çok iyimser" dedi ve "Çok daha fazla insanın, Çin'in sert inişe yöneldiğini ve Euro Bölgesi'nde sorunların bitmediğini söyleyeceğini işiteceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Şubat ayındaki seviyesi olan 49.6'dan bu ay 48.1 seviyesine düştü. Bu, Kasım ayından bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Bu verinin 50 seviyesinin altında olması, sektörde daralmayı işaret ediyor"