Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Mart ayında Çin'de imalat sanayinin beşinci ay st üste daralabileceğini ve Euro Bölgesi'nde hizmet sektörü ve imalat sanayinin beklenenden daha fazla daraldığını gösteren veriler sonrası satışlarla karşılaştı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 09:16'da 1,044.08 puana indi ve düşüşünü altıncı güne de taşımaya hazırlanıyor. Dünyanın en büyük doğalgaz şirketi OAO Gazprom'un yüzde 2.2'lik keskin bir düşüş göstermesinin ardından, enerji ve ham madde şirketleri en fazla kaybeden sektörler oldu. Rusya'da Micex Endeksi ve Güney Afrika'da FTSE/JSE Endeksi yüzde 1.1'lik kayıplar gösterdi. Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 2 düşerek, 27 Şubat'tan bu yana en hızlı gerilemesini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Çin'de, HSBC Holdings Plc ve Markit Economics'in açıkladığı imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayında 48.1 seviyesine düştü. Londra merkezli Markit'in açıkladığı veriye göre ise, Euro Bölgesi'nde, imalat sanayi ve hizmet sektörünü birlikte içeren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Şubat ayındaki 49.3 seviyesinden Mart ayında 48.7 seviyesine indi.

Hong Kong'da Jefferies Group Inc.'den şef küresel hisse senedi stratejisti Sean Darby, "Son altı ayda devasa bir ralliye tanıklık ettik ve hisse senetlerinde şimdi pozisyon alma oldukça agresif oldu" dedi ve "Risk iştahının hisse senetlerinde fiyatlanması ile birlikte, küresel hisse senedi piyasalarında yüzde 5 ile yüzde 9 arasında bir düzeltme görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.