Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeni, bugün açıklanacak olan ABD konut satışları verisinde artış beklentisinin güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebi azaltması sonucu, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti.

Dolar, St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın, para politikasının "dönüm noktasında" olabileceğini söylemesinin ardından, yen karşısında son üç günde ilk kez değer kazandı. Çin Merkez Bankası yuan kurunu rekor zirve seviyesinde belirledi ve günlük referans kur Ekim ayından bu yana en hızlı haftalık yükselişini gösterdi. Bu adım, Çin Merkez Bankası'nın iç talebi artırmak için kurda yükselişe izin verdiği yolundaki spekülasyonları güçlendiriyor. Güney Kore para birimi won, Asya hisse senetlerindeki düşüşler ile birlikte son iki ayın en düşük seviyesine indi.

Avustralya2nın en büyük ikinci bankası Westpac Banking Corp.'un Auckland ofisinden  Imre Speizer, "ABD dolarının yıl boyunca daha güçlenmesi düşüncesi tarafındayız" dedi ve "İki ekonomi arasında ayrışma var. ABD ekonomisi toparlanıyor, ancak Japonya için aynı durumdan bahsedemeyiz. Bu ayrışma muhtemelen daha da devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 07:19'da 82.77 seviyesine geldi. Yen euro karşısında yüzde 0.3 gerileyerek 109.29 seviyesine düştü. Avrupa ortak para birimi dolar karşısında fazla değişmedi ve 1.3209 seviyesinde kaldı.

Bugün ABD'de TSİ 16:00'da açıklanacak olan Şubat ayı birinci el konut satışları verisinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, 325,000 seviyesine çıkması bekleniyor. Bu veri Ocak ayında 321,000 seviyesinde gerçekleşmişti. Veri bu şekilde çıkarsa, Aralık 2010'dan bu yana en hızlı artışını göstermiş olacak.