KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de birinci el konut satışları Şubat ayında beklenmedik bir şekilde düştü ve düşüşünü ikinci aya taşıdı. Bu durum, ABD'de konut piyasasıdaki toparlanmanın düzensiz olabileceğini işaret ediyor.

Birinci el konut satşları Şubat ayında yüzde 1.6 düşerek 313,000'e geriledi ve Ekim ayından bu yana en yavaş seyrini gösterdi. Konut satışları Ocak ayında revize rakamla 318,000 seviyesinde gerçekleşmişti. Bloomberg News'un anketine katılan 78 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 325,000 çıkması bekleniyordu.

Birinci el konut satışları, tüm emlak değerlerini olumsuz etkileyen hacizli konutların artan rekabetinden dolayı ivme kazanmakta zorluk çekiyor. Ancak, istihdamdaki artış, artan gelirler ve mortgage faizlerinin rekor düşük seviyelere gerilemesitüm konutların alım için cazip hale gelmesine neden oluyor. Bu gelişmeler konut piyasasına destek sağlayabilir.

Danville, California'da Insight Economics LLC başkanı Steven Wood, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Çok sayıdaki sorunlu emlak ve büyük miktarda satılmamış konut, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskının sürmesine neden oluyor" dedi ve "Sorunlu emlak sayısı önemli ölçüde düşmeden, konut fiyatlarında süregelen bir toparlanma olma ihtimali düşük" yorumunda bulundu.

Bloomberg News anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 310,000 ile 350,000 arasında değişti. Ocak ayı verisi ise 321,000'den 318,000'e revize edildi.

Advertisement