Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Hazine Bakanı Timothy Geithner, gelişmekte olan ülkelerden gelen beklenmedik tepkilere rağmen, ülkesinin Dünya Bankası başkanı adayı Jim Yong Kim'in geniş destek alacağını savundu.

Washington'ın Dünya Bankası başkanlığındaki tahtı, ilk kez gelişmekte olan ülkelerin adaylarıyla sallanıyor. Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala ve Kolombiya eski maliye bakanı Jose Antonio Ocampo gibi 2 adet ekonomist ve diplomat da aday olarak sunulmuştu.

Kore-Amerikalı bir sağlık uzmanı olan Kim ise, fakirlere sağlık hizmeti getirerek yaptığı HIV/AIDS hastalığına karşı yaptığı çalışmalarından ötürü kalkınma uzmanları arasında tanınan bir isim olarak öne çıkıyor. ABD Başkanı Barack Obama da Jim Yong Kim'i Cuma günü Dünya Bankası başkanlığı için aday olarak gösterdi.

Obama'nın dünya genelinde destek ve kabul görebilecek birini aradığını belirten Geithner, bunun çok önemli olduğunu ifade ederek, "Çünkü kararları kendi başımıza almıyoruz" dedi.

Kim'in yeteneklerini öven Geithner, "Dünya, Kim'den  etkilenecek" açıklamalarında bulundu.

Çin, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve Rusya gibi gelişmekte olan ekonomileri, ekonomik büyümelerini, Dünya Bankası ve IMF Başkanlığı'ndaki etkilerini artırmak için kullanmaya çalışıyor.

Dünya Bankası kuruluşundan bu yana bir Amerikalı tarafından IMF de bir Avrupalı tarafından yönetildi.