Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Helsingin Sanomat gazetesine konuşan Avrupa Merkez Bankası konsey üyelerinden Joerg Asmussen, fonların, ekonomiye nasıl dağıldığına ilişkin bir çalışma yapılıncaya kadar, merkez bankasının daha fazla uzun vadeli kredi sağlamayacağını belirtti.

Finlandiyalı gazetede 24 Mart'ta yayınlanan röportaja göre, Asmussen, "Önümüzdeki birkaç ayda bu likiditenin nasıl dağıldığını görmek istiyoruz" dedi.

AMB, Aralık ve Şubat aylarında Avrupalı bankalara 1 trilyon euronun üzerinde 3 yıllık sınırsız kredi dağıttı. Bankanın 2 uzun vadeli refinansman operasyonu, bölgedeki tahvil faizlerini aşağı çekerek, piyasaları sakinleştirdi. Ancak Asmussen, bunun, fonların devam edeceği anlamına gelmediğini savundu.

Kimsenin üçüncü bir uzun vadeli  refinansman operasyonu beklememesi gerektiğinin altını çizen Asmussen, "hiçbir zaman hareketlerimizi değerlendirme yapmadan belirlemiyoruz" dedi.

Asmussen, tahvil alımları ve 3 yıllık likidite operasyonları da dahil olmak üzere Frankfurt'taki merkez bankasının krizi aşmak için uyguladığı sıradışı önlemlemlerin geçici olduğunu ve Euro Bölgesi'ndeki kredi sıkışıklığını önlemek üzere yapıldığını belirtti.