Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, gösterge endeks Standard & Poor’s 500'ün (S&P 500) Aralık ayından bu yana en hızlı haftalık kaybını yaşamasının ardından, Avrupa Birliği'nin kurtarma fonunun miktarını artıracağı spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi.

Dell Inc. ve Caterpillar Inc. en az yüzde 1.1 yükseldi ve büyük şirketlere gelen alışlara öncülük etti. Lions Gate Entertainment Corp., "Açlık Oyunları" filminin haftasonunda ABD ve Kanada'da 155 milyon dolarlık gişe yapmasının ardından yüzde 8.9 değer kazandı.

Haziran vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.3 artarak New York saati ile 07:53'te 1,398.50 puana ulaştı. Dow Jones endeks kontratı ise 45 puan ya da yüzde 0.3 yükselişle 13,077 puana ulaştı.

Hisse senedi vadelileri, Avrupa maliye bakanlarının 30 Mart'ta 500 milyar euroluk (664 milyar dolar) kurtarma fonunun tavanını yükseltmeyi görüşmek üzere toplanmayı planlamasının ardından yükseldi. Başbakan Angela Merkel, Almanya'nın geçici ve daimi kurtarma fonlarının paralel işletilmesi yönündeki planları destekleyebileceğini söyledi. Bugün ABD'de 17:00'de açıklanacak olan askıda konut satışlarının, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Şubat ayında yüzde 1 artması bekleniyor.

Hisse senetleri geçen hafta, ABD'de konut verilerinin beklenenden kötü çıkması ve Avrupa ve Çin'de imalat sanayinin daraldığını gösteren veriler sonrası değer kaybetti. S&P 500 Endeksi Mart ayında halen yüzde 2.3 yukarıda ve dördüncü ayı da yukarıda kapatmaya yöneldi. Bu, Eylül 2009'dan bu yana en uzun süreli aylık yükseliş dönemini işaret ediyor.