Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı maliye bakanlarının Cuma günü Kopenhag'da yapacakları toplantıda, bölgedeki kurtarma fonunun boyutuna ilişkin bir karara varması bekleniyor. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin fonun "geçici" olarak genişletilmesini destekleyeceğini söyleyerek, Almanya'nın kurtarma fonunda büyük bir değişiklik yapılmasına destek vereceğine ilişkin umutları da söndürdü.  Analistler, Almanya'nın bu hamlesini krizi önlemek için yetersiz ve çok az buluyor.

Merkel, Euro Bölgesi kurtarma fonunun kapasitesinin önümüzdeki yıla kadar 500 milyar eurodan 700 milyar euroya çıkarılmasını önerdi. Almanya uzun süredir tüm artış önerilerine karşı çıkıyordu; ancak Merkel'in bu hamlesinin de Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen 1 trilyon euroluk desteği sağlama konusunda yetersiz kalacağı düşünüşülüyor.

ABD, Uluslararası Para Fonu IMF ve Avrupa Merkez Bankası, Almanya'nın fonu artırmasına destek vermesi için baskı yapıp duruyor ve daha büyük fonun, yatırımcıları, Avrupa'nın daha görülür bir stratejisi olduğuna ikna edeceğini ifade ediyor.

Merkel'in önerisi, Euro Bölgesi geçici kurtarma fonu ve kalıcı kurtarma mekanizmasının 2013'ün ortasına kadar beraber yürütülmesini içeriyor. Temmuzda hayata geçecek olan kalıcı kurtarma fonu, ilk olarak Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'ya verilen 200 milyar euroluk krediyi finanse edecek.

Ancak bu, kalıcı kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizması'nda (ESM) yalnızca 300 milyar euro kalacağı anlamına geliyor ev bu da bir sonraki kurtarılacaklar listesi adayları İspanya ve İtalya'yı korumak için yeterli olmayacak.

ESM'nin 500 milyar euro olarak kalması gerektiğini savunan Merkel, geçici fonun önümüzdeki yıl anlaşıldığı gibi süresinin dolacağını, o zamana kadar iki fonun aynı anda yürütebileceğini savundu.

Berlin'deki yetkililer, daha büyük fonun, kurtarma paketi ihtiyacı olabilecek ülkeler üzerinde olumsuz etki bırakabileceğini ve hükümetleri daha az çabalamaya itebileceğini düşünüyor.