Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'da Tüketici Güveni endeksi Mart ayında, işsizlik başvurularındaki artışın yavaşlaması ve iş dünyası güvenindeki artışın bölgenin ikinci büyük ekonomisinde toparlanma işaretlerini güçlendirmesi sonucu beklenmedik şekilde artarak son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Paris mekezli Ulusal İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, tüketici güveni endeksi Şubat ayındaki seviyesi olan 82'den Mart ayında 87 seviyesine yükseldi. Bu, Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bloomberg News'un anketine katılan 16 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin değişmeyerek 82 seviyesinde kalması bekleniyordu.

Bugünkü veri, Avrupa borç krizinin, geçen yılın son aylarında, şirketleri istihdam azaltmaya yöneltttiği ve tüketicileri daha az harcama yapmaya zorladığı endişelerinin ardından, Fransız ekonomisinin toparlanmakta olduğunun son işareti oldu. Fransa'da gayrı safi iç hasıla (GSYİH), istatistik kurumundan geçen hafta yapılan açıklamaya göre, önceki çeyrekte yüzde 0.2 genişledikten sonra, içinde bulunduğumuz çeyrek dönemde durgun kalacak.

İşsizlik başvuruları, Ocak ayında 13,4000 arttıktan sonra Şubat ayında bu artış 6,200'e indi. Daha önceki dört ayın her birinde ise artış 20,000 seviyesinde gerçekleşmişti.