Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın faizleri sıfıra yakın tutacağının sinyalini vermesinin yüksek getirili varlık talebini desteklemesiyle Asya paraları güçlendi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, bölge hisselerinin 2 haftanın en düşüğünden geri sıçramasıyla Haziran 2011'den bu yana en iyi çeyreğini tamamlamaya hazırlanıyor. Fed Başkanı Ben Bernanke dün, dünyanın en büyük ekonomisinde istihdamı desteklemek için esnek para politikasının sürdürülmesinin gerektiğini savundu. Almanya Başbakanı Angela Merkel de dün Avrupa'nın geçici ve kalıcı kurtarma fonlarının eş zamanlı yürütülmesini destekleyebileceğini söyledi.

Bernanke'nin yorumlarının ABD'de faizlerin bir süre daha artmayacağına işaret ettiğini belirten Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın Tokyo'daki Asya ve gelişen piyasalar ekibinin baş traderlarından Shigehisa Shiroki, Merkel'in açıklamalarının da risk iştahını desteklemede etkili olduğunu, bölgeye fon girişinin süreceğini öngördü.

Tayland bahtı, ABD doları karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 30.70 sevyesine çıktı. Güney Kore wonu yzüde 0.3 değerlenerek 1,138.57'ye yükseldi. Malezya ringgiti ve Filipin pezosu ise yüzde 0.2'şer kazançla sırasıyla 3.0690 ve 42.960'den işlem gördü.

Asya Dolar Endeksi bu yıl yüzde 1.2 tırmandı. Endeksin 60 günlük tarihi volatilitesi dün yüzde 3.42'den yüzde 3.41'e geriledi. 60 günlük volatilite 13 Mart'ta yüzde 3.30 ile 7 ayın en düşüğünü kaydetmişti. Yabancı yatırımcılar bu yıl sattıklarının 25.5 milyar dolar üzerinde Hindistan, Güney Kore, Tayvan ve Tayland hissesi satın oldu.