Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin gevşek para politikasının halen gerekli olduğunu söylemesi ve Güney Kore'de Tüketici Güveni endeksinin artması sonrası son iki haftanın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

2010 yılı kazancının yarısından fazlasını ABD'den elde eden Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. yüzde 2.6 yükseldi. Dünyanın en büyük likit doğal gaz ithalatçısı Korea Gas Corp., İtalyan ortağının Mozambik'te rezervler bulmasının ardından, Seul'deki işlemlerde yüzde 11'lik bir ralli gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 yükselerek, Jakarta saati ile 13:28'de 1,054.48 puana çıktı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises  Endeksi yüzde 2.1'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Bernanke, dün yaptığı açıklamada, işsizlik oranının daha da düşmesi için muhtemelen gevşek para politikasının devam ettirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Bugün açıklanacak olan ABD tüketici güveni endeksinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, son bir yılın en yüksek seviyesini koruması bekleniyor. Güney Kore'de tüketici güveni son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Şanghay'da Dazhong Insurance Co. fon yöneticilerinden Wu Kan, "ABD ekonomiye ve piyasaya para pompalamaya devam edecek gibi görünüyor" dedi ve "Bol miktarda likidite olan bir ortam hisse senetleri için çok olumlu" değerlendirmesinde bulundu.

Gelişen piyasa hisse senetleri bu yıl yüzde 15 yükseldi ve 1992'den bu yana en iyi yıl başlangıcını gerçekleştirmeye yönlendi. Gelişmiş piyasaların hisse senetlerini içeren MSCI Dünya Endeksi ise bu yıl yüzde 12'lik bir çıkış gösterdi. MSCI Dünya Endeksi'ndekişirketlerin piyasa değeri bıu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 13.2 katı düzeyinde. Bu endeks, 10.2 katı olan gelişen piyasa endeksine göre daha pahalı durumda.