Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile yaptığı görüşmede açık olan mikrofonun azizliğine uğradı.

Obama, Medvedev ile özel görüşmesinde mikrofonun açık olduğunu bilmeden yaptığı konuşmada, başkanlık seçiminden sonra Rusya'ya karşı füze kalkanı konusunda daha fazla esnek olacağını söylerken, Medvedev ise bu durumu (Rusya Başbakanı Vladimir) Putin'e ileteceğini söyledi.

Medvedev, dün Obama görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, iki ülke arasında füze kalkanı konusunda bir mesafe alınamadığı ancak müzakereler için hala zaman bulunduğunu söyledi.

Ancak basın mensuplarının görüntü aldığı sırada mikrofonun açık olduğunu bilmeyen Obama, Medvedev'e, ''Bu benim son seçimim. Seçimden sonra daha fazla esnekliğe sahip olacağım'' dedi.

Medvedev de Obama'nın bu sözleri üzerine ''Anlıyorum. Bu bilgiyi Vladimir'e (Putin) ileteceğim'' diye konuştu.

ABD'deki Cumhuriyetçiler tarafından Rusya'ya karşı yeterince sert davranmamakla eleştirilen Obama'nın Medvedev ile görüşmesindeki sözlerine cumhuriyetçi rakipleri tarafından sert tepki gösterildi.

Cumhuriyetçiler, seçimin ardından daha fazla esnekliğe sahip olacağı ifadesinin, Obama'nın Rusya konusunda ''gizli gündeminin'' olduğu iddiasında bulundular.

Obama, bugün Medvedev ile görüşmesindeki sözleriyle ilgili yaptığı açıklamada, ''Ben nükleer stoklarımızı azaltmak istiyorum. Ve bunun önündeki engellerden birini kaldırmanın yolu da füze savunması konusunda güven inşası ve işbirliğini geliştirmekten geçiyor'' dedi.

Rusya ile füze kalkanı konusunda bu yıl teknik konuları değerlendirmek istediklerini ve bu konuda bir anlaşmanın kolay almadığını belirten Obama, ''Ben, başkanlık seçimini henüz tamamlamış ve hala başkanlık geçiş sürecindeki Rusya'da, ayrıca bu yıl ABD'de yapılacak başkanlık ve kongre seçimlerinden sonra bu görüşmelerin başlamasının sürpriz olacağını sanmıyorum'' diye konuştu.

Obama'nın Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, San Diego'da yaptığı açıklamada, Obama'nın Medvedev'e söylediği sözlerin ''kötü ve alarm verici bir gelişme olduğunu'' savunarak, ''Başkan bize füze savunma sistemimiz konusunda niyetinin ne olduğunu söylemiyor. Obama, Amerikan halkına gerçek gündemi konusunda bilgi vermeli'' diye tepki gösterdi.

Barack Obama'nın seçim kampanyası danışmanı Ben Labolt yaptığı açıklamada, Romney'in başkanın sözlerini çarpıtarak Amerikan halkının gözündeki kredisini tükettiğini savundu.