Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro Bölgesi, IMF, OECD ve G20'den gelen çağrılara karşılık vererek krizle mücadele fonunu güçlendirmeye hazırlanıyor.

Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, 30-31 Mart'ta Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanacak olan Euro Bölgesi maliye bakanlarının kriz fonunu güçlendirme kararı alacaklarından ''emin olduğunu'' söyledi.

Basın mensuplarına açıklama yapan Rehn, fonun mevcut 500 milyar euroluk ''ateş gücünün'' ne kadar artırılacağını belirtmekten kaçındı.

Euro Bölgesi'nin krizle mücadele için 500 milyar euroluk kalıcı Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve 440 milyar euroluk geçici Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) adı altında 2 ''cephanesi'' bulunuyor. Azami kullanımları 500 milyar euroyla sınırlanan 2 fondan EFSF'nin 192 milyar eurosu Yunanistan, Portekiz ve İrlanda için kullanıldı.

Euro Bölgesi'nin üzerinde çalıştığı modellerden birinde ESM'nin 500 milyar euroluk taze sermayeyle sahne alması ve EFSF'nin halihazırda kullanılan fonlarının dahil edilmesiyle yaklaşık 700 milyar euroluk büyüklüğe ulaşılması bulunuyor.

Öte yandan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Başkanı Angelo Gurria, bugün Brüksel'de yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nin krizle mücadele fonunun en az 1 trilyon euro düzeyinde olması gerektiğini söyledi.

Gurria, 500 milyar euroyla sınırlı kurtarma fonunun Euro Bölgesi'nde piyasa güvenini oluşturmada yetersiz kaldığını vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün, Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) ve Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun birkaç yıl boyunca birlikte yürürlükte kalmasını istediğini söylemiş, ''Şu anda 500 milyar euro büyüklükteki ESM'ye, EFSF'nin henüz kullanılmayan 200 milyar eurosu eklenebilir'' demişti.

Ekonomistler, Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin İspanya'yı da teslim alması halinde 700 milyar euroluk fonun yetersiz kalacağı uyarısında bulunuyor.