Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderler krizin sonuna yaklaşıldığına ilişkin iyimser konuşurken, Fed Başkanı Bernanke "ABD'nin toparlanmasının garanti altında olmadığını" belirterek, uyardı.

Bugün Tokyo'da konuşan İtalyan başbakanı Mario Monti, politika yapıcıların başta yavaş harekete geçmesine rağmen Euro Bölgesi'nin sorunlarının "neredeyse geçmek üzere" olduğu söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise dün krizin çekilmeye başladığını ve güvenilir varlık statüsünün uzaklaşmasıyla ülkesindeki borçlanma maliyetlerinin de büyük ihtimalle artacağını ifade etti.

Diğer yandan Mart 2009'da ABD'nin ekonomik toparlanmasında "yeşil ışıklar" gördüğünü söylemesinin 7 ay sonrasında yüzde 10'a fırlayan işsizlik oranıyla karşı karşıya kalmış olan Bernenke'nin, bu kez ihtiyatlılığı elden bırakmadığı görülüyor. Dün ABC kanalında canlı yayın röportaj veren Fed Başkanı, işsizlik oranının hâlen daha çok yüksek olduğunu ve politika yapıcıların büyümeyi destekleyici önlemleri masadan kaldırmadığını vurgulayarak, "Zafer ilan etmek için çok erken" dedi.

Japonya ziyaretinde birçok kez konuşan Monti ve Bernanke'nin açıklamaları dünyanın 2 yakasındaki çelişik algıya dikkat çekti. Monti, Yunanistan'ın sıkıntılarına neredeyse çözüm bulunduğnu, İspanya'nın disiplin kurallarını uygulamaya başladığını ve İtalya'nın hamlelerinin de Avrupa'daki sorunları azalttığını savundu.

Euro Bölgesi'nin çok bütük bir krizden geçtiğini hatırlatan Monti, "İnanıyorum ki, artık kriz neredeyse bitti" dedi.

Avrupa'daki borç krizi, bölgenin merkez bankasının likidite desteklerinin finansal piyasaları yeniden açması ve Avrupa liderlerin Yunanistan'ın 2. kurtarma paketine onay vermesinin ardından gevşedi. Diğer yandan ABD'de son 6 aydır istihdamda görülen büyüme 2006'dan bu yana en hızlı ilerlemesine işaret ederek, ABD'deki Tüketici Güvenini 1 yılın zirvesine taşıdı. Ancak Fed yetkilileri, hâlen daha parasal gevşemenin, ekonomiyi desteklemek için gerekli olabileceğini ifade etti.