KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Global liderlerin açıklamaları piyasalarda fiyatlara da yansıyor

ABD’DE BERNANKE HAFTASI

Sık sık açıklamalar yapan bölgesel FED başkanlarının ardından açıklamalar yapan ve yeni tur varlık alımı hevesini canlı tutan Başkan’dan açıklamalar devam ediyor. Özel bir üniversitede birkaç gündür ‘Kriz ve FED’ temalı dersler veren Başkan bir de bugün yayınlanacak bir televizyon programına çıkmayı kabul etti ve burada da açıklamalarda bulundu. Ekonomik toparlanma cephesinde zafer ilan etmek için erken olduğunu belirtirken konut sektörünün hala daha toparlanamadığına da değindi. Yeni tur varlık alımı ya da parasal genişleme önlemlerinin alınıp alınmayacağı sorusu üzerine her seçeneğin hala daha masada olduğu cevabını veren Ben Bernanke böylece umutları da taze tutmuş oldu. Diğer yandan işsizlik oranının hala daha çok tehlikeli seviyelerde olduğu vurgusu da yapıldı. ABD’de açıklanan Tüketici Güveni verisi ise yıl başından bu yana iki haneli kazançlara imza atan hisse senedi yatırımcılarını yeni alımlara itecek kadar kuvvetli değildi. S&P 500 Endeksi % 0.28 düşerken kapanış da 1.412 puandan yapıldı. Dow Jones Sanayi Endeksi % 0.33 gevşedi ve 13.197 seviyesinden günü tamamladı. Dolar Endeksi ise yatay ve 79 seviyesinde ve ABD 10 yıllık tahvil faizi % 2.1854 bileşikten alıcı buluyor.

AVRUPA’DA HERKES KONUŞUYOR

İtalya’nın teknokrat Başbakanı Monti krizin neredeyse bittiğini ilan ederken Avrupa’daki liderlerin çabalarını övdü. Almanya’da ise Şansölye Merkel krizin yavaş yavaş bölgeyi terk ettiğini ve kriz bittiğinde Almanya’nın da güvenli liman özelliğini kaybedeceğini ve faizlerin yükseleceğini açıkladı. Açıklamanın ardından bono faizlerinde dalgalanmalar yaşandı. 10 yıllık Alman tahvilinin bileşik faizi dünü % 1.889 seviyesinden ve % 3.32’lik gerilemeyle tamamladı. İtalya’da ise 10 yıllık tahvile satış gelirken kapanış % 5.119’dan yapıldı. Olli Rehn ise 30 Mart’ta yapılacak Avrupa Maliye Bakanları zirvesinde iki kurtarma fonunun birleştirilebileceğine olan inancını yineledi. Euro / Dolar dün 1.34 sınırına yaklaştıkça satılırken güne % 0.14 primle 1.3332’den başlıyor. Eurostoxx 600 ise dünü % 0.45 gerileyerek tamamlamıştı. Hisse senetleri genellikle gerilerken İngiltere’de RBS’e Abu Dabi’den talip olduğu yönündeki haberler ile göreceli iyi performans yaşandı.

ASYA’DA JAPONYA KONUŞUYOR

Demokrat Parti lideri Noda tüketim vergisini 2015 yılına kadar % 5’ten % 10’a yükseltmeyi planlıyor. Zorlu geçmesi beklenen görüşmelerin ardından ülkenin borç dinamiklerini düzeltmesi bekleniyor. Kamu borcu GSYİH’sinin 2 katına çıkan ülkede 10 yıllık tahvil faizi % 1.004’te. Diğer yandan Asya’daki kayıplara bağlı olarak güç kazanan Japon Yeni, Dolar’a karşı 82.95 seviyesinde. Japon şirketlerin bugün kar payı dağıtmaları sebebiyle hisse fiyatları gerilerken Nikkei 225 Endeksi % 0.87 gerilerken, Japon şirketlerin % 78’i temettü dağıtıyor. 2-4 Nisan’da piyasaların kapalı olacağı Çin’de uzun tatil öncesinde nakit talebiyle likidite sıkışıklığı yaşanırken Şanghay Bileşik Endeksi % 1.74 değer kaybederken bölgeden gelen kar uyarılarıyla Hong Kong’da da değer kayıpları yaşanıyor ve Hang Seng % 0.93 düşüşte. 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi yatay seyrediyor.

YURT İÇİNDE BAŞÇI İZLENDİ

Merkez Bankası Başkanı Başçı ve Para Politikası Kurulu üyeleri dünkü kararlarında hiçbir faiz oranında değişikliğe gitmezken bankada TL cinsinden tutulan zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabileceği kısmını % 10’dan % 20’ye çıkardı. Diğer yandan aylık repo ihalelerindeki maksimum tutarı 6 milyardan 5 milyar TL’ye indiren banka böylece likidite ayarlamalarına devam etti. Zorunlu karşılıklardaki değişiklikle en çok 6.1 milyar TL’yi serbest bırakacak olan banka buna karşın repo ihalesindeki düşüşlerle bunun önemli kısmını geri alacak. Ekonomiye ilişkin değerlendirmesi aynı kalan bankanın yaptığı enflasyon vurgusu birçok economist tarafından not edilirken tamamen beklenen kararların ardından varlık fiyatlarında oynama olmadı. İMKB 100 Endeksi günü % 0.11 düşüşle 62.490’dan tamamladı. Dolar / TL 1.7873’ten güne başlıyor, Euro / TL 2.3829’da ve Sepet Kur 2.0853’te. Gösterge faiz ise günü % 9.48 bileşikten tamamladı.

Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

- Fransa'da 4.çeyrek GSYH (Final) açıklanacak 08:30
- ABD'de Şubat ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak 15:30
- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30
- Almanya'da Mart ayı TÜFE (öncü) açıklanacak

Gökhan Şen

Bloomberg HT
Araştırma Bölümü

gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net

Advertisement