Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., hammaddelerin büyük bölümünün yükselişlerin ardından hedeflere ulaştığını ve ekonomik büyümenin gelecek çeyrekte yavaşlayabileceğini kaydederek, emtia grubu için kısa vadeli tavsiyesini "overweight"ten "neutral"a düşürdü.

Jeffrey Currie başkanlığındaki analistler, bugünkü raporda, emtia grubunun önümüzdeki 12 aylık sürede yüzde 10 getireceğini kaydettiler ve bir yıllık süre için "overweight" tavsiyesini korudular. Goldman böylelikle emtia için tavsiyesini bu yıl iki kez düşürmüş oldu. İlk tahmin, getirinin yüzde 15 olacağı yönündeydi ve bu oran 22 Şubat'taki raporda yüzde 12'ye düşürülmüştü.

Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksi tarafından takip edilen emtia grubunun bu çeyrekte yüzde 8.9 getiri sağlaması ile birlikte, Çin ekonomisinin yavaşlayabileceği spekülasyonları sonucu bu ay fiyatlarda fazla bir değişiklik olmadı. Goldman, Çin, ABD ekonomisi e Orta Doğu'daki tansiyonun emtia grubu için üç önemli riski oluşturduğunu kaydetti.

Goldman, bugünkü raporunda, "Makro ortam, Orta Doğu'daki artan tansiyonun yanında birkaç yukarı yönlü faktör ile birlikte, yılın ikinci çeyreğinde muhtemelen yumuşayacak" yorumunda bulundu. Goldman analistleri, Batı Teksas petrolünün ve altın vadeli kontratlarının, 12 aylık tahminlerine göre, sırasıyla varil başına 123.50 dolara ve ons başına 1,940 dolara çıkabileceğini kaydettiler.

Brent petrolü bu yıl yüzde 16'lık ralli yaptı ve Singapur saati ile 12:23'te varil başına 124.90 dolara çıktı. Brent petrolü 1 Mart'ta varil başına 128.40 dolar ile zirve yapmıştı. Bu fiyat, İran ve Sudan kaynaklı arz endişelerine bağlı olarak, Goldman'ın üç aylık ve 12 aylık hedeflerini aştı. Londra Metal Borsası'nda bakır yüzde 12 yükselerek ton başına 8,765 dolara kadar çıktı. Bu fiyat, Goldman'ın üç aylık hedefi olan ton başına 8,400 doların üzerinde gerçekleşti.