Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in en büyük metal üreticilerinin kazançlarının düştüğünü açıklamasıyla yavaşlama ve hükümetin sıkı para politikalarının kârlara zarar verdiğine ilişkin endişeler arttı; Çin Borsası 7 haftanın en düşüğüne geriledi.

Çin'in en büyük metal üreticisi Jiangxi Copper Co., net gelirlerinin yüzde 18 düştüğünü açıklaması üzerine yüzde 3.8 değer kaybetti. Angang Steel Co., azalan talep ve artan ham madde maliyetlerinden ötürü 2. yarıda daha büyük zarar etmesinin ardından son 2 ayın en düşük seviyesine geriledi. Ülkenin en büyük çimento üreticisi Anhui Conch Cement Co Ltd., Hong Kong'ta işlem gören hisselerinin kesilmesiyle yüzde 2.2 düştü.

Yatırımcıların kazançlarda düşüş beklediğini ancak büyük ihtimalle bu kadar ummamış olmalarından ötürü hisselerin değer kaybettiğini belirten Union Life Asset Management Co.'nun yatırım müdürü Larry Wan, hisselerin de bu yıl parasal genişleme beklentileriyle oldukça fazla yükselmiş olduğunu hatırlattı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.5 düşüşle 2,311.12 puana geriledi ve 7 Şubat'tan bu yana en düşük kapanışına işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.5 kayıpla 2,507.97 puan oldu. ABD'de en çok işlem gören Çinli hisselerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 0.3 aşağıda kapandı.

Şanghay Bileşik Endeksi'nin 30 günlük volatilitesi bugün 15.6 puanda seyretti. Endeksteki işlem hacmi ise 6.1 milyar hisseyle bu yılki günlük ortalamanın yüzde 31 altında gerçekleşti.