Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia yatırımcıları, azalan volatilitenin ham maddelere yönelik ekonomik büyümeye bağlı talebi artırması sonucu, ham petrolden soya fasülyesine, her türlü emtia varlıklarını artırıyor.

24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI Spot Endeksine bağlı vadeli ve opsiyon kontrat varlıkları, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve bu yıl yüzde 16 arttı. Fiyatlardaki volatilitenin 100 günlük hareketli ortalaması ise Ekim 2007'den bu yana en düşük seviyeye indi. Petrol, bakır, soya fasülyesi ve büyükbaş hayvan fiyatlarındaki ralliler, emtia endeksinin 4 Ekim'de gördüğü 11 ayın en düşük seviyesinden bu yana yüzde 21 artmasına yardımcı oldu.

Minneapolis'te Wells Capital Management şef yatırım stratejisti James Paulsen, "Volatilitenin düşmesi ve açık kontratların sayısındaki artıl, emtia için genelde iyi bir işaret" dedi.

Emtia grubunun, toplam getiri ölçümüne dayanarak, geçen yıl 2008'den bu yana ilk kez düşmesinin ardından, fiyatlar, ABD ekonomisindeki toparlanmanın sürdürülebilir olduğu ve Avrupa'da borç krizinin azalacağı spekülasyonlarına bağlı olarak sıçrama yapıyor. Avrupalı hükümetler, borç krizini kontrol altına alabilmek için kurtarma fonunun büyüklüğünü artırmaya hazırlanıyor.

Aralık 2008'den bu yana politika faizini sıfıra yakın tutarak rekor düşük seviyede bırakan Fed Başkanı Ben S. Bernanke, 26 mart'ta yaptığı açıklamada, istihdam piyasasını desteklemek için gevşek para politikasına halen ihtiyaç duyulduğunu söyledi. ABD ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3 büyürken, Şubat 2008'de yüzde 4.9 olan işsizlik oranı geçen ay yüzde 8.3 seviyesinde kaldı.

Pacific Investment Management Co.'nun Newport Beach, California'daki 22 milyar dolarlık Commodity Real Return Strategy Fonu'nu yöneten Mihir Worah, "Fed'in genişlemeci tutumu reel varlıkların çekiciliğini artırıyor ve volatilitedeki düşüş, bu varlıklara yatırım için güveni yükseltiyor" dedi.