Asya paralarının desteği azaldı
ABD ve Avrupa'dan gelen verilerin küresel toparlanmanın hız kestiğine ilişkin endişeleri artırmasıyla Asya paraları değer kaybetti
Avrupa ve ABD'den beklentinin altında gelen ekonomik verilerin küresel toparlanmanın hız kaybettiğine yönelik endişeleri yeniden alevlendirmesiyle Asya paraları zayıfladı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, İngiltere ekonomisinin 2011'in son çeyreğinde önceki tahminlerden daha fazla daraldığının ve Fransa'nın beklentinin altında büyüdüğünün açıklanmasının ardından son 3 haftanın en sert düşüşünü kaydetti. ABD'de fabrikaların dayanıkl tüketim malları siparişleri Şubat ayında yüzde 2.2 artış kaydederek, yüzde 3 beklentisini tutturamadı.
Verilerin bir miktar hayal kırıklığı yarattığını ve riskli varlıkların performansı için olumlu olmadığını belirten Hong Leong Bank Bhd.'nin ekonomik ve tahvil araştırmaları yöneticisi Choong Yin Pheng, paranın yönünü ABD'ye çevirdiği düşüncesinin, Asya paralarında geçici bir zayıflık olacağı anlamına geldiğini söyledi.
Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.4 düşüşle 3.0730 seviyesine geriledi. Güney Kore wonu ve Tayland bahtı yüzde 0.3'er kayıpla sırasıyla 1,138.90 ve 30.85 düzeylerinden işlem gördü. Filipin pezosu ise yüzde 0.2 zayıflayarak 43.025'e düştü.
Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi 3. gününde de geriledi. Endeks bu ay yüzde 0.9 düşüş kaydederek, bu çeyrekteki kazançlarını yüzde 1.2'yle sınırladı. Endeksin 60 günlük volatilitesi yüzde 3.38'de seyretti.