KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Standard & Poor’s'un (S&P) Yunanistan'ın tekrar borçlarını yeniden yapılandırmak zorunda kalabileceğini kaydetmesinin ardından yeniden düşmeye başladı. Bu hareketle birlikte, gösterge endeks Stoxx Europe 600 düşüşünü üçüncü güne taşıdı. ABD endeks vadelileri dalgalı seyrederken, Asya hisseleri geri çekildi.

Avrupa'nın en büyük ikinci giyim-kuşam perakendecisi Hennes & Mauritz AB, ilk çeyrek karının tahminlerin altında kalmasının ardından, Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. İngiltere'nin en büyük tren işletmecisi FirstGroup Plc yüzde 14 düştü.  Rio Tinto Group yüzde 2.2 kazandırdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düşerek Londra saati ile 09:35'te 263.63 puana indi. endeks halen bu yıl yüzde 7.8 yükselmiş durumda. Bloomberg'in derlediği verilere göre, gösterge endekste el değiştiren hisse sayısı son 30 günün ortalamasının yüzde 16 altında. Haziran vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.1 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 düştü.

Kopenhag'da Nykredit Bank A/S hisse senedi stratejistlerinden Michael Droescher Joergensen, "İlk çeyrek boyunca görülen güçlü yükselişlerin ardından, yatırımcıların son dönemdeki gevşek veriler ışığında pozisyonlarını gözden geçirmeleri ile birlikte, daha gevşek bir seyri çok makul" dedi ve "Yatırımcıların, faiz oranları bu kadar düşükken, hisse senetlerinden başka alternatifleri yok. Hisse senetlerinde neden büyük bir satış dalgası görmememizin sebeplerinden biri de bu" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi dün, Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin ABD'de işsizlik oranının yüksek kalmaya devam etttiğini ve toparlanmanın garantiye alınmadığını söylemesinin ardından yüzde 1.1 düştü. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Jens Weidmann, Euro Bölgesi kurtarma fonunun artırılmasının bölgedeki borç krizini çözmeyeceğini söyledi.


Advertisement