Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın önde gelen ekonomilerinden Güney Kore'de sanayi üretimi Şubat ayında daha düşük hızda yükselirken, dördüncü çeyrek büyümesi de merkez bankasının ilk tahmininden daha düşük oldu.

Resmi istatistik kurumunun rakamlarına göre sanayi üretimi Ocak ayındaki yüzde 3.2'lik artışının ardından Şubat'ta yalnızca yüzde 0.8 yükseldi. Bloomberg anketine katılan 10 ekonomistin medyan tahmini ülkedeki sanayi üretiminin yüzde 0.3 düşeceği yönündeydi. Asya Pasifik ülkesinin gayrisafi yurtiçi hasılası ise son çeyrekte yüzde 0.3 büyüdü. Ocak ayındaki tahminler ise GSYH büyümesini yüzde 0.4 olarak göstermişti.

Güney Kore Maliye Bakanı Bahk Jae Wan geçtiğimiz hafta, son çeyrekte iki yılın en düşük hızında büyüme kaydetmiş olan Güney Kore ekonomisinin, ikinci çeyrekte toparlanmaya dönmeden ik çeyrekte dibe vurabileceğini söylemişti. Küresel talepteki ilerlemeler ülkeye yardımcı olabilir. Uluslararası Para Fonu yetkilisi David Lipton da bu hafta ABD'de ılımlı büyüme, Avrupa'da ılımlı bir resesyon ve Çin'de yumuşak iniş öngördü.

Ülke ekonomisinin bir çukurdan geçtiğini, ancak ekonomik toparlanmanın hızı ve büyüklüğünün büyük oranda küresel talepten kaynaklandığını belirten Seul'daki Daewoo Securities Co.'nun sabit gelir analistlerinden Yoon Yeo Sam, Kore Merkez Bankası'nın artan enflasyonist baskılardan ötürü büyümeyi desteklemek için büyük ihtimalle uzun süre yalnızca hafif düzenlemelere başvurucağını söyledi.