Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de beklentinin üzerinde gelen Tüketici Güveni ve harcama verilerinin, küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliği artırmasıyla Tokyo Borsası yükseldi. Nikkei 225 Endeksi, 4 günden bu yana ilk kez artış kaydetti.

Satışlarının neredeyse yarısını Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 2.5 primlendi. Çin'deki fabrikalar için sanayi robotu üreten Fanuc Corp., Çin'de beklentinin üzerinde gelen imalat verisinin ardından yüzde 2.3 değelrlendi. Japonya'nın en büyük emtia traderı Mitsubishi Corp., petrol ve metal fiyatlarındaki kazançların ardından  yüzde 1.1 yükseldi.

ABD ekonomisinin toparlanmaya doğru ilerlediğini, bunun da Japonya'nın da ardından gideceğine ilişkin iyimserliğe neden olduğunu belirten Resona Bank Ltd.'ın Tokyo'daki başekonomisti Koichi Kurose, yatırımcıların Çin verisinin iyi yanına bakarak hisselerde alıma gittiğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 kazançla 10,155.17 puana yükselirken, endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 6.1 altında kaldı. Daha kapsamlı Topix Endeksi ise yüzde 0.6 artışla 859.47 puana çıktı.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün yüzde 0.4 yukarıda seyrediyor. S&P 500 Endeksi 30 Mart'ta ABD'de tüketici güveninin Şubat 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından yüzde 0.4 tırmanmıştı. ABD Ticaret Bakanlığı'ndan gelen başka bir rakam ise Amerikalıların son 7 ayda harcamalarını artırdığına işaret etti.

Honda yüzde 2.5 kazançla 3,225 yenden, Japonya'nın en büyük tükeitici elektronikleri üreticisi Sony Corp. ise yüzde 1.4 artışla 1,728'den fiyatlandı.