GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, ''Çek Cumhuriyeti'nin AB'nin yeni mali anlaşmasını imzalamamasının Avrupa'da hükümetlerin fazla harcamasını sınırlandıran plan için tehdit oluşturmayacağını'' söyledi.

Çek Cumhuriyeti'ni ziyaret eden Merkel, Başbakan Petr Necas ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ''Almanya için mali anlaşmanın tüm Euro Bölgesi ülkeleri tarafından imzalanmış olması önemli'' dedi.

Alman hükümetinin bu konudaki görüşlerini değiştirmesi için Çek Cumhuriyeti'ne baskı yapmayacağını ifade eden Merkel, ''Çek Cumhuriyeti'nin anlaşmanın amaçlarını desteklemesi önemli'' diye konuştu.

Merkel, Çek Cumhuriyeti'nin gelecek yıl bütçe açığını gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3'ün altına çekme çabalarının diğer AB ülkeleri için örnek oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Çek Cumhuriyeti Devlet Başkanı Vaclav Klaus ve Başbakan Necas, AB'nin yeni mali anlaşmasına ulusal egemenliği ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Necas, söz konusu anlaşmayı hiçbir zaman imzalamayacağını açıklamıştı.

AB'nin 27 üyesinden İngiltere ve Çek Cumhuriyeti hariç 25'i olası mali krizlere karşı daha sıkı önlem alınmasını öngören anlaşmaya geçen yıl aralık ayında Brüksel'de imza atmıştı.

Advertisement