Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Piyasalar "gevşeyemedi"

Piyasalar "gevşeyemedi"

ABD Merkez Bankası FED'den gelmeyen 'Gevşeme' sinyali risk rallisini öldürdü

Giriş: 04 Nisan 2012, Çarşamba 09:11
Güncelleme: 04 Nisan 2012, Çarşamba 18:25

FED GEVŞETMEYECEK Mİ ?

Hafta başından bu yana beklenen FOMC (FED Para Politikası Kurulu) tutanakları açıklandı. Şubat ayında bölge başkanlarının ekonomiye olan bakışlarının nasıl şekillendiği ve 17 üyeli kurulun yeni tur varlık alımına ya da parasal gevşemeye nasıl yaklaştığı merak ediliyordu. Ocak ayında birçok üyenin geç olmadan yeni tur varlık alımını önermesi bu ay ise yeni gevşeme için şartlar öne sürülmesi yatırımcıları endişeye sevketti. Buna göre, büyüme sekteye uğramadan ya da FED’in uzun vadeli enflasyon hedefi olan % 2’nin altında seyir görmeden gevşemeyi konuşmak erken bulunuyor. QE (Kantitatif / Miktarsal Gevşeme) bekleyen piyasa oyuncuları böylece ekonomiye ilişkin görüşlerin bir ayda daha da iyileştiğini ve FED Başkanları’nın canlandırma üzerinde durmadıklarını öğrenmiş oldular. Diğer yandan kurul 2014 sonuna kadar sürecek olan düşük faiz politikası söylemini aynı bırakırken, 2013 ve 2014 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminlerinde revizyona gitmedi. ABD Doları yukarı doğru sıçrarken Dolar Endeksi 79.5’e yükseldi. Son iki haftada % 2.4’lü seviyelerden % 2.15 bileşiğe kadar inen ABD 10 yıllık tahvil faizi de hızlıca satıldı ve getirisi % 2.2789’a varmış durumda. Hisse senetleri de satış baskısı altında kalırken S&P 500 Endeksi % 0.4 düştü, kapanış 1.413 puandan. Vadeli işlemlerde de % 0.33’lük kayıp yaşanıyor.

ASYA’DA TATİL VE KIRMIZILAR

Çin’de resmi tatil sebebiyle 3. Gün de kapalı olacak finansal piyasalara bugün Hong Kong da eşlik ediyor. FED açıklamaları kıtaya da yansırken MSCI Asya Endeksi % 1 düşüşte. 83’ün altına kayan Dolar/Yen ve FED’den gelmeyen ekstra likidite mesajı ile Asya’da hisseler kırmızıda. 10 bin seviyesini aşağı geçen Nikkei 225 Endeksi % 1.89 düşüşle 9.860 puanda. Hindistan’da da beklentilerin altında kalan Hizmet PMI (Satın Alma Yöneticileri) verisi tatmin etmedi. Bombay’da hisseler % 0.5 düşerken Hint Rupisi % 0.7 aşağıda. Asya’da 10 para biriminden oluşan JP Morgan – Bloomberg Endeksi, dolara karşı % 0.13 geriliyor ve FED’den çıkmayan likidite mesajını fiyatlıyor. Bölgeden gelen diğer haberlerde Çin ekonomisindeki değşim gözleniyor. Ülkedeki banka sektörünün monopol şeklinde olduğunu ve bankalar için para kazanmanın çok kolay olduğunu açıklayan Başbakan Wen düzenleme mesajı verdi. Yuan’ın işlem görme bandının da genişleyerek piyasadaki gelişmeleri daha iyi yansıtacak durumda gelecek. İhracat pazarlarındaki daralmadan dolayı iç talebe ve yabancı sermayeye eğilen ülkede yabancı yatırımcıların da önü açıldı. Hisse, mevduat ve bonoya gelebilecek en çok tutar 30 milyar Dolar’dan 80 milyar dolara çıkarıldı, ayrıca off-shore hesaplardan gelebilecek miktar için de üst limit 7.9 milyar Dolar’a yükseltildi.

AVRUPA’DA SORUNLAR ISITILIYOR

Bölge liderlerinin ifadesiyle, borç krizinin akut dönemini geride bırakan ancak sorunların devam ettiği Avrupa’da haber akışı baş döndürüyor. Birçok yetkili ve politikacıdan gelen açıklamalar sonrası oluşan tabloya göre; Yunanistan’da yabancı hukuka göre ihraç edilmiş bono sahipleri yeniden yapılandırmaya yanaşmıyorlar ve bu yeniden bir ‘Kredi olayı’ anlamına gelerek CDS (Kredi Temerrüt Takası) kontratlarını çalıştırabilir. Atina’da hisseler % 0.62 gevşerken yıl başından bu yana artış % 4 düzeyinde. Portekiz’in de borcunun vadesinde bir düzenleme yapabileceği Avrupalı siyasiler tarafından dile getirildi. 10 yıllık tahvilin faizi % 11.84’e yükseldi, bileşik faiz uzun vadeli refinansman operasyonlarının (LTRO) ardından ise gerileme eğiliminde. İşsizliğin % 25’te devam ettiğ, genç nüfustaki oranının % 50’de olduğu İspanya’da ise kemer sıkma tedbirleri uygulanmayacak ve ekonomik daralma ile beraber bütçe açığı da sürecek spekülasyonu bonoları sattırdı. 10 yıllık bileşik faiz % 5.449’a çıktı. İtalya’da ise aynı vadede % 5.155 faiz talep ediliyor. Euro / Dolar 1.3197’den güne başlayacak. Bugünün önemli verisi ise hem standart olmayan önlemlerde hem de politika faizi cephesinde değişiklik yapması beklenmeyen Avrupa Merkez Bankası toplantısı olacak. Konuşma sonrası Başkan Draghi’nin yapacağı vurgular izlenecek.

EMTİADA SERT SATIŞ

FED’den yeni tur para gelmemesi emtiaya akacak paranın da sınırlı olacağını düşünürdü. Kuvvetlenen Dolar ile birleşen etki 24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.41 geriledi. ABD tipi ham petrol artan stokların etkisiyle de % 0.4 aşağıda ve varil başına 103.59 dolarda. Yıllık yükselişi % 4.82 ile sınırlı kalan Texas tipi petrole karşın % 17.25 yükselmiş olan Brent petrolde ise % 0.17’lik geri çekilme var, son seviye 124.65 dolar. Global büyüme beklentilerinin aşağı yönlü seyir izlediği bu dönemde FED’in parasal destek vermemesi 7 haftanın zirvesindeki bakırı vadeli işlemlerde % 1.35 aşağı çekiyor. Tarım emtiasında ise ham madde bazlı haberler etkili oluyor. Mısırda düşen stoklar ile % 0.49’luk artış kaydediliyor. ABD’de ve Rusya’da artan yağmurlarla olumsuz etkilenen buğdayda % 0.46, soyada değişim görülmüyor.

YURT İÇİNDE BAHAR HAVASI

Mart ayında TÜFE yıllık % 10.6 beklenirken % 10.4 açıklanınca TCMB sıkılaştırmayı hafifletebilir beklentisiyle faizler geriledi. Gösterge faiz % 9.34’e indi. Diğer yandan Hazine’nin düşük yoğunluklu borç alma planı sonrasında piyasaya beklenenden az arz geleceğini anlayan piyasa oyuncuları faize karşı daha da iştahlı hale geldiler. Dolar/TL güne 1.7865’ten başlayacak, Sepet Kur ise 2.0726’da. Merkez Bankası’nın ekonomistlerle yaptığı toplantıda normal günlerde de yüksek faiz olabileceği açıklaması ise faizde iyimserliği sınırlayan faktör oldu. İMKB 100 Endeksi beklentileri aşan büyüme verisinden sonra Avrupa’daki hisse yükselişlerine parallel olarak da yükseldi. 2012 zirvesine çıkan 100 Endeksi rekor kapanış yaptı, gelinen nokta ise % 0.5’lik yükselişle 63.284 oldu. Diğer yandan günün zirvesinden dönen ve 3 milyar TL’yi geçen hacmiyle endekste yaşanan hareket de işlemciler tarafından not edildi.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde:

- Euro Bölgesi'nde Şubat ayı perakende satışlar açıklanacak 12:00

- Almanya'da Şubat ayı fabrika siparişleri açıklanacak 13:00

- TCMB TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif kur gerçekleşmelerini açıklayacak 14:30

- ABD'de Mart ayı Challenger işten çıkarmalar verisi açıklanacak 14:30

- Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak 14:45

- ABD'de Mart ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak 15:15

- ECB Başkanı, Para Politikası Kurulu toplantısı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek 15:30

- ABD'de Mart ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak 17:00

- ABD'de haftalık petrol stok verileri açıklanacak 17:30

- Almanya, 5 yıl vadeli Federal Tahvil ihalesi yapacak.(İhraç hedefi ~4 milyar €)

- TUPRS Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirecek

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü