Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın en büyük giyim şirketi Fast Retailing Co.'nun sert düşüş kaydetmesi ve ABD Merkez Bankası Fed'in toplantı tutanaklarının daha fazla teşvik olmayabileceğinin sinyalini vermesinin ardından Nikkei 225 Endeksi'nin 2 haftadır ilk kez 10 bin puanın altına gerilemesinin ardından, Tokyo Borsası kayıplarını sürdürdü.

Satışlarının yüzde 30'unu Amerika'da kaydeden fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 1.3 düştü. Asya'nın en büyük giyim şirketi Fast Retailing Co., Credit Suisse Group AG'nin Uniqlo mağazalarındaki satışların geçtiğimiz yıl 11 Mart'taki depremin ardından toparlanamadığını söylemesinin sonrasında yüzde 4.1 geriledi. Cep telefonu üreticisi Softbank Corp., 1959'dan bu yana görülen en büyü fırtınadan ötürü şirketin hizmetinde aksamaların olması üzerine yüzde 1.8 değer kaybetti.

Bugünkü önemli sorunun, Nikkei'in 10 bin puan seviyesinin üzerinde kalmayı başarıp başaramayacağına ilişkin olduğunu söyleyen Tokyo'daki Tachibana Securities Co.'nun genekl müdürü ve stratejisti Kenichi Hirano, borsanın o seviyenin altına düşmesinin ardından yatırımcıların satışa geçtiğine dikkat çekerek, parasal genişlemeye yönelik olumsuz sinyallerin de hisseleri aşağı çektiğini belirtti.

23 Mart'tan bu yana ilk kez 10 bin puanın altına gerileyen Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 9,913.47 puan oldu. Endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 10 altında seyretti. Topix Endeksi de yüzde 1 düşüşle 842.33 puana geriledi.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.4 aşağıda seyrediyor. S&P 500 Endeksi dün Fed'in parasal genişlemeyi artırma seçeneğini şimdilik kenarda bekletmesi ve ABD'de fabrika siparişlerinin Şubat'ta beklentinin altında gerçekleşmesi üzerine yüzde 0.4 aşağıda kapandı.