Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, İspanya'nın dünkü tahvil ihalesinde taleplerinin düşmesinin, bölgedeki krizin yeniden canlanabileceğini hatırlatması üzerine, acil teşvik önlemlerinden erken çıkış yapabileceği spekülasyonlarını da bastırdı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, ülkesinin "aşırı zorluk" ile karşı karşıya olduğunu söylemesinin yalnızca birkaç saat sonrasında konuşan Draghi dün, merkez bankasının henüz euro bankalarından çıkmasını konuşması için çok erken olduğunu belirtti. Aynı zamanda Almanya'da enflasyon endişelerinin arttığını kabul eden Draghi, ECB'nin gerekli olması hâlinde fiyat risklerine karşı harekete geçeceğine de dikkat çekti.

Draghi'nin Kasım ayında başkanlık görevini devralmasından bu yana Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosu yüzde 30 oranında genişletti. AMB, kredi sıkışıklığını önlemek için bankacılık sistemine 1 trilyon euro dağıttı. Diğer yandan işçilerin son 20 yılın en büyük ücret artışını alarak enflasyon tehdidini ortaya çıkarttığı Almanya'dan gelen, AMB'nin çıkış stratejisini düşünmesi gerektiğine ilişkin baskılar da artıyor.

Bundesbank'ın AMB'ye çıkış stratejisini düşünmesi çağrılarının başta İspanya'da olmak üzere piyasaları endişelendirdiğini belirten Londra'daki Berenberg Bank'ın başekonomisti Holger Schmieding, panik risklerinin devam ettiğine dikkat çekti.