Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Mart ayı istihdam rakamlarının beklentinin altında kalması üzerine ABD endeks vadelileri ve dolar düştü; ABD hazine kağıtları ve altın daha güvenli varlık olarka görülmelerinden ötürü yükseldi.

S&P 500 Endeks Vadelileri, endeksin haftayı yüzde 0.7 kayıpla tamamlamasının ardından dün yüzde 1.1 düşüşle 1,374.90 puana geriledi. ABD, Batı Avrupa, Kanada ve Brezilya'da Borsalar Paskalya tatili sebebiyle kapalıydı. Rusya'daki Micex Endeksi yüzde 1.7 düşerken, dolar, yen karşısında yüzde 1.3 değer kaybederek 81.31 seviyesinden bu ayın en düşüğünü test etti. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi 13 baz puan düşüşle yüzde 2.05 oldu. Spot altın ise yüzde 0.6 kazançla ons başına 1,640.35 dolardan fiyatlandı.

ABD'nin 10 yıllık hazine kağıtları, istihdam bakanlığının tarım dışı istihdam artışını Mart ayı için 120 bin olarak açıklamasının ardından bu ayın en sert düşüşünü kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, tarım dışı istihdamın 205 bin artacağı yönündeyken, Mart ayı rakamları son 5 ayın en düşük artışına işaret etti.

Verileri "şok" olarak niteleyen National Securities Corp.'un baş piyasa stratejisti Donald Selkin, herkesin 200 bin üzerinde artışa takılmış olduğuna dikkat çekti.

Hisse senedi traderleri dün istihdam rakamlarının ardından yalnızca 45 dakika işlem yaptı.