Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta IMF Başkanı Christine Lagarde'ın Avrupa'daki borç krizi için üyelerinden daha fazla para istemesinin ardından, Japonya Maliye Bakanı Jun Azumi, Japonya ve Çin'in, katkıda bulunmak için işbirliği yapmanın yollarını arayacaklarını söyledi.

Çin Maliye Bakanı Xie Xuren ile Tokyo'da bir araya gelen Azumi, bağımsız kararlar almak yerine, birlikte çalışmaya anlaştıklarını belirtti.

BU ayın sonunda Washington'da yapılacak IMF toplantısının öncesinde Asya'nın en büyük iki ekonomisinin maliye bakanları bir araya geldi. G-20'de görüşülecek konulardan biri de IMF ile AB'nin kriz için işbirliğinin artırılması olacak. Fonun küresel ekonomiyi Avrupa'daki finansal sistemdeki sıkıntılar, artan petrol fiyatları ve yüksek işsizlikten koruması için daha fazla kaynağa ihtiyacı var.

G-20 ülkelerinin böyle bir karar olmasının çok da kolay olmayacağını belirten Tokyo'daki Bank of America Merrill Lynch'in kıdemli Döviz stratejistlerinden Tomoko Fujii, Japonya'nın Çin'in fikrini almasının çok önemli olduğunu, ancak Çin para koyarsa büyük ihitimalle siyasi etkinliğini artırma isteğinden ileri geleceğini söyledi.

IMF Ocak ayında ekstra kredi kaynakları için 500 milyar dolar artırılmasını talep etmişti. Üye ülkeler ise Avrupa'nın hamlesini görünceye kadar harekete geçmeyeceklerinin sinyalini vermişti.