Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin'in dış ticaret verilerinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümenin yavaşlamakta olduğunu işaret etmesinin ardından düşüşünü beşinci güne taşıdı ve iki ayı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi.

China Cosco Holdings Co., Çin'de ihracat ve ithalatta büyümenin Mart ayında yavaşlamasının ardından, gemicilik şirketlerindeki düşüşlere öncülük etti. China Rongsheng Heavy Industries Group Holdings Ltd., Avrupalı müşterisinin ödemesini geciktirmesinin ardından rekor seviyeey geriledi. Hindistan'ın en büyük doğalgaz dağıtıcısı GAIL India Ltd., düzenleyici kuruluşun şirket birimlerinden birinin tarifesini düşürmesinin ardından hızlı bir düşüş gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 düşerek, Singapur saati ile 13:18'de 1025.24 puana indi ve 31 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine yöneldi. Endeks, 22 Mart'ta kadar süren altı günlük düşüşten bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Çin, ithalatın tahminlerden daha yavaş artması sonucu Mart ayında beklenmedik bir şekilde dış tcaret fazlası verdi. Mart ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 büyüdü. İhracat Şubat ayında yüzde 18.4 artış göstermişti.

Shanghai Kingsun Investment Management & Consulting Co.'dan fon yöneticisi Dai Ming, "Zayıflayan ekonomik büyüme piyasa için en büyük endişe konusu" dedi ve "Dış talep halen zayıf" değerlendirmesinde bulundu.

Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5 düştü. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 gerilerken, Tayland'da SET Endeksi yüzde 1.4 ile Asya'da en hızlı düşen endeks oldu. Tayvan'da Taiex Endeksi dünkü yüzde 1.4'lük düşüşün ardından yüzde 0.7 yükseldi. Vietnam'da VN Endeksi, Merkez Bankası'nın para birimine uyguladığı deposit oranını sınırını düşüreceği spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 0.5 yükseldi.