Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın üç yıllık ucuz kredi operasyonunun etkilerinin azalması ve İspanya'nın mali sıkıntılarından kaynaklanan baskının artması, İtalya Başbakanı Mario Monti'nin ülkesinin borç krizinden koruma ve ekonomiyi düzeltme çabalarını sabote edebilir.

Monti geçtiğimiz hafta, İtalyan ekonomisi daha rekabetçi getirmeye yönelik 4 temel çabasının en hırslısı olarak öne çıkan istihdam reformunu parlamentoya sundu. Taslağın ardından İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinin faizi 9 baz puan artış kaydederek yüzde 5.43'e çıkarken, İspanya'nın 10 yıllık tahvilleri de, ülkenin kurtarmaya ihtiyaç duyabileceğine ilişkin endişelerden ötürü sert düşüş kaydetti.

İspanya ve İtalya'nın iki farklı ülke olduğunu, ancak bu iki tahvilin, benzerliklerinden ötürü birbirleriyle çok ilişkili olduğunu ifade eden Brown Brothers Harriman'ın küresel Döviz stratejileri müdürü Marc chandlet, her iki ekonominin de bu yıl küçüleceğini öngördü.

Monti'nin Kasım ayında göreve geldiği zaman ile Mart ayının başı arasında, Avrupa Merkez Bankası'nın, son on yılın en sert düşüşünü kaydeden Euro Bölgesi'ni desteklemek üzere harekete geçmesiyle faizler yüzde 2 düştü.