Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya ve İspanya'nın tahvil faizlerindeki sıçramanın, Avrupa'daki borç krizinin kötülediğine ilişkin endişeleri tetiklemesiyle ABD hisseleri beşinci gününde de düşüşünü sürdürdü. Standard&Poor's 500 Endeksi, Kasım ayından bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti.

Ekonomiyi bağımlılığı en yüksek olan şirketlerin göstergesi Morgan Stanley Cyclical Index yüzde 2.7 düştü. Bank of America Corp. ve Caterpillar Inc. yüzde 3 değer kaybetti. Alcoa Inc., beklenmedik şekilde kâr açıklamasının ardından yüzde 5 primlendi. Dünyanın en büyük elektronik mağazası Best Buy Co., şirketin CEO'su Brian Dunn'ın istifasının ardından yüzde 5.9 geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.7 kayıpla 1,358.59 puana çekilirken, Dow Jones Endeksi de yüzde 1.7 düşüşle 12,715.93 puandan işlem gördü. Chicago Board'un Volatilite Endeksi VIX yüzde 8.4 sıçrayarak 8. gününde rekora doğru ralli yaptı. Amerikan Borsalarında işlem hacmi 8.3 milyar hisse ile 16 Mart'tan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. İşlem hacmi üç aylık ortalamanın hâlen daha yüzde 21 altında seyrediyor.

Hisse senedi piyasasında olmak için pek bir acele olmadığını belirten MFS Investment Management 'ın baş yatırım stratejisti James Swanson, Avrupa'nın geçici bir endişe kaynağı olduğunu, piyasanın henüz tüm problemin çözülmediğinin sinyalini verdiğini söyledi.

Hisse senetleri, İspanya ekonomi bakanı Luis de Guindos'un kurtarma seçeneğini ihtimal dışında bırakmayı reddetmesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Miguel Angel Fernandez Ordonez'in, bankaların daha fazla sermaye ihtiyacını söylemesinin ardından düşüşe geçti.