Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da 1982-1996 yılları arasında başbakanlık yapan eski sosyalist lider Felipe Gonzalez, ''Eğer İspanyol ekonomisini kurtarmak gerekirse, euro biter ve tüm Avrupa'yı kurtarmak gerekir'' dedi.

AB Komisyonu'nun Madrid'deki ofisinde düzenlenen ''İstikrar ve Büyüme'' konulu toplantıda konuşan Gonzalez, ekonomik kriz yaşayan İspanya'nın dış mali yardım almasına gerek olmadığını savunarak, yapılan bazı spekülasyonları ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in tutumunu eleştirdi.

Avrupa'daki birçok hükümetin, ''av köpekleri yarışına girdiği'' benzetmesini yapan Gonzalez, ''AB liderleri koşan av köpeklerin önündeki mekanik yaban tavşanını idare ediyorlar ve çatlayana kadar koşmaya devam etmeleri için herhangi biri yaklaştığında yaban tavşanını bir metre daha uzaklaştırıyorlar'' şeklinde konuştu.

Gonzalez ayrıca, İspanya'nın krizden çıkma kapasitesini eleştiren ve geçmiş sosyalist hükümet hakkında olumsuz sözler kullanan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ''fırsatçı ve sorumsuz'' olduğunu savunarak, Sarkozy'nin seçim kampanyasına İspanya'yı alet etmeye çalıştığını ifade etti.

Eski İspanya Başbakanı, ''Büyük olasılıkla Fransa dahil olmak üzere Avrupa için en hayırlısı, tüm kuralları elinde tutan bir öğretmen gibi davranan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e haklı olmadığı zaman 'hayır' demesini bilen bir Fransız cumhurbaşkanı olmasıdır'' değerlendirmesini yaptı.